Kendinizi geliştirmeyi öğrenmenin üstüne bir de becerilerin yönetimini öğrenmek kolay bir iş değildir. Duygusal zekâ, iletişim becerileri veya zaman yönetimi gibi konularda hedeflerinize ulaşmaya çalışırken gelişim sürecinizi doğru yönetemeyebilirsiniz. Bu da ilerlemenizi geciktirebilir. Peki kişisel gelişim için ne yapılmalı? Plan nasıl oluşturulmalı?

Yeni yönetme becerilerinin nasıl öğrenileceğinden kişisel gelişim materyallerinin nerede bulunacağına kadar her şeyi önce bu rehberde bulabilirsiniz. İşe kendinizi tanımakla başlayın ve kişisel gelişim planının tam olarak ne anlama geldiğini öğrenin!

Kişisel gelişim ve farkındalık için meditasyon
Eğer çok hassas biriyseniz meditasyonla kişisel gelişimin yollarına bir göz atın. | Kaynak: Unsplash
En iyi Kişisel gelişim öğretmenleri müsait
Kübra çiğdem
5
5 (16 yorum)
Kübra çiğdem
₺300
/saat
Gift icon
İlk ders ücretsiz!
Cem
5
5 (20 yorum)
Cem
₺400
/saat
Gift icon
İlk ders ücretsiz!
Cumali
5
5 (8 yorum)
Cumali
₺90
/saat
Gift icon
İlk ders ücretsiz!
Abdurrahman
5
5 (13 yorum)
Abdurrahman
₺1000
/saat
Gift icon
İlk ders ücretsiz!
Ferhat
5
5 (9 yorum)
Ferhat
₺500
/saat
Gift icon
İlk ders ücretsiz!
Mücahit
5
5 (26 yorum)
Mücahit
₺400
/saat
Gift icon
İlk ders ücretsiz!
Nurettin
5
5 (13 yorum)
Nurettin
₺1000
/saat
Gift icon
İlk ders ücretsiz!
Ahmet
5
5 (182 yorum)
Ahmet
₺1000
/saat
Gift icon
İlk ders ücretsiz!
Kübra çiğdem
5
5 (16 yorum)
Kübra çiğdem
₺300
/saat
Gift icon
İlk ders ücretsiz!
Cem
5
5 (20 yorum)
Cem
₺400
/saat
Gift icon
İlk ders ücretsiz!
Cumali
5
5 (8 yorum)
Cumali
₺90
/saat
Gift icon
İlk ders ücretsiz!
Abdurrahman
5
5 (13 yorum)
Abdurrahman
₺1000
/saat
Gift icon
İlk ders ücretsiz!
Ferhat
5
5 (9 yorum)
Ferhat
₺500
/saat
Gift icon
İlk ders ücretsiz!
Mücahit
5
5 (26 yorum)
Mücahit
₺400
/saat
Gift icon
İlk ders ücretsiz!
Nurettin
5
5 (13 yorum)
Nurettin
₺1000
/saat
Gift icon
İlk ders ücretsiz!
Ahmet
5
5 (182 yorum)
Ahmet
₺1000
/saat
Gift icon
İlk ders ücretsiz!
Başlayın

Kişisel Gelişim Becerileri Nelerdir?

Kişisel gelişiminizi yönetmeye çabalarken gelişim hedeflerinizi nasıl sınıflandıracağınızı öğrenmelisiniz. İster sözsüz iletişim becerilerinizi geliştirmek, ister sadece kötü alışkanlıklarınızdan kurtulmak istiyor olun; bu yazımızda gelişim planınızdaki kişisel hedef ve becerilerinizi nasıl sınıflandıracağınıza dair ipuçları bulabilirsiniz.

Yeni beceri ve hedeflerinizi yönetmeye, kişisel gelişiminizi oluşturmaya başlamadan önce bilindik tanımları öğrenmeyle başlayın. Kişisel gelişimin nasıl başladığına kısaca değinmek gerekirse Psikolog Abraham Maslow'un ihtiyaçlar hiyerarşisine bakabiliriz. Beş basamaklı güncel versiyonuyla bu piramit, kişisel gelişimi yerine getirilmesi gereken bir dizi ihtiyaç olarak tanımlıyor. Piramide göre kendini tanımak için öncelikle temel ihtiyaçlar ve yaşam becerilerine hâkim olmak gerekiyor. Bu da saygı görme, güvende olma, beslenme, barınma vs. gibi öz güven, güvenlik, sevgi ve aidiyet hissi gibi ihtiyaçların altında toplanan kavramlardan oluşuyor.

Başka bir deyişle, hayatınızda hangi alanları iyileştireceğiniz konusunda öz değerlendirme yaparken öncelikle temel ihtiyaçlarınızı karşılamanız çok önemlidir. Aktarılabilir veya uzmanlık becerilerinizi geliştirmeye odaklanmak için destek veren bir topluluğa, barınmaya ve güvende hissetmeye ihtiyacınız vardır.

Bu tanımı bir başlangıç noktası olarak kullanıp kendi kişisel gelişim tanımınızı oluşturarak kişisel gelişiminize odaklanmaya başlayabilirsiniz. İyileştirmek istediğiniz alana (kariyer veya gündelik hayat) karar verin ve üzerinde çalışabileceğiniz çeşitli hedef ve becerilerin listesini yapın.

İşte birkaç örnek:

  • Ailenizle daha iyi iletişim kurun
  • Sunum yapma gibi mesleki becerilerinizi geliştirin
  • Fiziksel ve zihinsel sağlığınızı artırın

Kişisel gelişim çeşitli yollarla uygulanabiliyor olsa da hedef belirlemeniz ve bu hedeflere ulaşmak için bir plan oluşturmanız gerekir. Kendinize göre bir plan yaparak akıl hocasından kişisel gelişim eğitimi alırken veya kendi başınıza kişisel gelişim yolculuğuna çıkarken işinizi kolaylaştırabilirsiniz. 

Grup çalışmasıyla öz farkındalık
Takım çalışmasını seviyorsanız kişisel gelişim gruplarını araştırın. | Kaynak: Unsplash

Kolay Kişisel Gelişim Planları

Kişisel gelişim planı yapmak kolay bir iş değildir. Mesleki becerilerinizi geliştirmekten kötü alışkanlıklarınızdan kurtulmaya kadar birçok şey vaat eden kişisel gelişim programlarının yaygınlaşmasıyla bu işe nereden başlayacağınızı anlamak zor olabilir. Kişisel gelişim ve farkındalık, kariyer keşfi ve insan potansiyeli gibi kavramlarda boğulmadan önce hedeflerinize göre uyarlayabileceğiniz bir gelişim planını nasıl hazırlayacağınıza dair birkaç tavsiyemiz var.

Bir Hedef Belirleyin

İlham gibi soyut fikirlere dayanmak ertelemeye yol açabilir. Yaşayacağınız aydınlanmalar kişisel gelişim yolculuğunuza başlamaya motive edebilir ancak uzun vadeli bir gelişim göstermenizi sağlamaz.,

En büyük itici güç ise rutin ve hedef belirlemedir! Tabii ilham, inspirasyon gibi havalı sözcükler değil bunlar. Ancak Gary Latham ve Edwin Locke'un 1960'lardan günümüze dek uzanan çalışmalarında da görülebileceği gibi hedef belirleme, projelerden yönetimi iyileştirmeye kadar her şeyi gerçekleştirmeye yönelik en verimli araçlardan birisidir.

Daha sonra motivasyon teorisini ortaya çıkaran hedef belirleme teorisi, aslında temel bir gerçeğe dayanıyor. Locke ve Latham, yaptıkları çalışmada sadece hedefleri etkili kılmakla kalmayıp bu hedeflere ulaşmak zor olduğunda insanların gerçekten daha çok çalıştıklarını keşfetti. Bu da bize küçüklüğümüzden beri öğretilenin aksine, zor hedefler koymanın aslında onları gerçekleştirmeye devam etmede oldukça etkili olduğunu gösteriyor.

Ancak 2004'te yapılan bir araştırmaya göre bu alışkanlık, insanların gelişimini güçlendirmesine rağmen kendilerine koydukları hedeflere ulaşamadıklarında "etik olmayan davranışlara" yönelmesine neden oluyor. Bir düşünün. Spor müsabakalarında hile konulu filmler veya Instagram'da gördüğünüz yanıltıcı reklamlar buna birer örnek.

İşte yasal yollarla ulaşma kuralını aklınızda tutarak kendinize koyabileceğiniz birkaç hedef:

  • Bir münazara grubuna katılarak ikna ve iddia becerilerinizi artırın
  • Yoga öğretmeni olarak yaşamınızdaki stresi azaltın
  • Doğaçlama tiyatroya katılarak olumlu bir tutum kazanın
  • Küçük bir işletme kurarak kendi patronunuz olun

Gelişiminizi Planlayın

Sadece işe alınabilirlik becerilerinizi geliştirmek, kişisel becerileriniz üzerinde çalışmak veya kariyer gelişiminizde ilerlemek istiyorsanız kişisel gelişim planınızı oluştururken bu adımları takip edebilirsiniz.

1. Adım: Hedef Seçin

Hedef belirlemenin önemini yukarıdaki yazıda okumadıysanız bir an önce okuyun. Zor olduğunu düşündüğünüz bir hedef belirlemek mükemmel bir başlangıç noktası olabilir.

2. Adım: Öncelikleri Belirleyin

Hedefinizi belirledikten sonra süreçte neler yapacağınızı, neyi önce yapacağınızı kararlaştırın. Hedefinize ulaşmak için gerekli olduğunu düşündüğünüz bütün planlarınızı bir yere yazarak bu sürecin ne kadar uzun süreceğine karar verin. Böylece hedeflerinizi zamana ve önemlerine göre kategorilere ayırabilirsiniz.

3. Adım: Kim ve Ne Yardımcı Olabilir?

Bir aşamadan diğerine nasıl geçeceğinizi planlarken ihtiyacınız olabilecek materyallerin listesini yapın. Örneğin, beceri eğitimine, çatışma çözme kurslarına, resim araç gereçlerine, internet bağlantısına vs. ihtiyacınız olacak mı diye bir düşünün. Materyaller listesine birkaç kişiyi de dâhil etmek biraz garip olsa da hedeflerinizden bazılarına etrafınızdaki kişilerin uzmanlığı ve desteği olmadan ulaşamazsınız.

Sürece Başlama

Artık bir planınız olduğuna göre bu işi daha fazla ertelemeyin! Yaptığınız planı uygulamaya çalışın. Hedefinize ulaşma konusunda yeterli çaba gösterdiğinizden emin olun. Bu süreçte işinize yarayacak ipuçlarına göz atın. Yeni bir dil öğrenirken her gün pratik yapmanız gerekirken bir websitesi tasarlarken haftada bir çalışmanız gerekebilir.

Kişisel ve mesleki gelişim planı yapma
Bir staj arayışı içindeyseniz kişisel gelişim, kariyerinizin odak noktasını bulmanıza yardımcı olabilir. | Kaynak: Unsplash

Kişisel Gelişim Hedeflerinize Ulaşmanıza Yardımcı Olabilecek Kaynaklar

Kişisel gelişime merak duyunca doğal olarak daha etkili iletişim yollarını, problem çözme yöntemlerini ve beceri gelişimini öğrenmek istiyorsunuz. Burada, göz atabileceğiniz kişisel gelişim materyalleri üzerine detaylı bir rehber yazmak yerine bu kaynakları nerede bulacağınıza dair bazı talimatlara yer verdik.

Kişisel Beceriler

Tüm gelişmeler kişisel gelişim gibi görülse de bu kategori daha çok fiziksel ve zihinsel sağlığınızla alakalı becerilerinizi geliştirmeye yöneliktir. Geliştirebileceğiniz bu becerilerden bazıları şunlardır:

  • Kişilik gelişimiyle insan becerilerinizi geliştirin
  • Ailenizle veya arkadaşlarınızla bire bir ilişkinizi geliştirmek için sözlü iletişim becerilerine çalışın
  • Bir egzersiz ve beslenme planını uygulayarak daha sağlıklı olun

Fiziksel gelişimle ilgili materyaller en çok internet üzerinde bulunur. İnternette kendi sağlık hedeflerinize göre uyarlanmış programlar bulabilirsiniz. Yoga kursları, halk koşuları gibi halka açık programlarla hem fiziksel hem zihinsel sağlığınıza destek sağlayabilirsiniz.

Teknik Beceriler

En iyi teknik beceri edinme yolları podcast dinlemek veya kurslara katılmaktır. Örneğin yabancı bir dilde uzmanlaşmanın kariyerinizde büyük fayda sağlayacağını düşünüyorsanız haftalık bir program bulabilirsiniz. Geliştirebileceğiniz diğer teknik becerilere örnek olarak şunları verebiliriz:

  • Mülakat taktikleri gibi istihdam edilebilirlik becerileri edinin
  • Kariyer planlama ve araştırma üzerinde çalışın
  • Programlama, mesleki zekâ ve diğer aktarılabilir beceriler üzerinde çalışarak uzmanlık becerilerinizi artırın

Liderlik Becerileri

Yönetim becerilerinizi geliştirmenin en iyi yolu podcastler ile öğrenmek ve bu konudaki materyalleri okumaktır. Kişisel gelişim konusundaki bazı klasik kitapların yıllarca çok satmasının nedeni sağladıkları bilginin paha biçilemez olmasıdır. Bu alanda araştırabileceğiniz bazı konulara örnek olarak şunları verebiliriz:

  • Olumlu bir iş etiği edinin
  • Çatışma yönetim becerilerinizi geliştirin
  • Uyum sağlama becerileriniz üzerinde çalışın

Gelişim Her Gün Nasıl Uygulanır?

Artık hedeflerinizi belirlediniz, kişisel gelişim planınızı yaptınız ve kişisel hedeflerinize ulaşma yolundasınız. Geriye yapacak ne mi kaldı? Kişisel gelişimi her gün uygulamak çok önemlidir ancak çeşitli gelişim planlarınızla sınırlı kalmanız gerekmez. Günlük hayatınızda uygulayabileceğiniz  küçük gelişmelerden bazıları şunlardır:

  • Günlük tutarak stres yönetimi üzerinde çalışın
  • Farkındalık ve nefes teknikleriyle öz farkındalık seviyenizi artırın

 

Bu yazıyı beğendiniz mi? Puanlayın!

5,00 (1 puanlama)
Loading...

Seda

Spor yapmayı, film izlemeyi seven; farklı bir kültürü keşfederken ilk yemeklerini deneyen bir çevirmenim.