Özel ders alarak birebir eğtim görmek akademik veya sanatsal derslerde en etkili ve verimli öğrenme metodu olarak bilinir. Bu yöntem, öğrencilerin becerilerinin gelişmesini, kendine güvenmesini ve derslere ilgisinin artmasını sağlayarak akademik başarıya ulaşmak için gerekli üç aşamayı da tamamlamış olur.

İşte bu nedenle özel ders sektörü günümüzde hızla yayılan ve genişleyen bir iş alanı haline geldi. Akademik anlamda ümit vadeden öğrencilerin aileleri çocuklarının başarılı olması için her yıl binlerce lira harcayabiliyorlar.

Özel derslerde öğrencinin ihtiyaç ve gereksinimlerine odaklanmak ve ona göre yönlendirmekle birlikte öğrencinin tam potansiyelini ortaya koymasına imkan sağlanırken aynı zamanda onlara ileride eğitim ve çalışma hayatında kullanabileceği çalışma yöntemlerine dair değerli bilgiler aktarılmış olur.

Bu değerli bilgilerle yönlendirme de sizin gibi bilgi aktarma aşkıyla yanan eğitimciler tarafından sağlanıyor.

Özel ders öğretmeni olarak işe atılmadan önce göz önünde bulundurulması gereken birkaç şey var ve bu makalemizde sizi yönlendirecek ve sağlam adımlar atmanızı sağlayacak önemli ipuçları yer alıyor.

Özel ders öğretmeni olmadan önce, aşağıdaki konularda okuma yapmanız ve bilgi edinmenizde fayda var:

  • İyi bir özel ders öğretmeninin özellikleri
  • Özel ders vermenin hukuki sınırları
  1. Öğretmenlik gelirini bildirme
  2. Vergi mükellefiyeti
  • Özel ders öğretmeni olmak için gereken nitelikler
  • Nasıl reklam verilir ve öğrenci bulunur
  • Evde özel ders verme işi nasıl geliştirilir

Gelin şimdi özel ders öğretmenliği yoluna adım atarken veya çoktan başlamış olduğunuz işi geliştirirken size büyük katkı sağlayacak ipuçlarıyla kariyerinizde ilerlemenize yardımcı olalım.

En iyi öğretmenler müsait
Ogun
5
5 (10 yorum)
Ogun
₺260
/saat
Gift icon
İlk ders ücretsiz!
Mert
5
5 (8 yorum)
Mert
₺400
/saat
Gift icon
İlk ders ücretsiz!
Kübra
5
5 (3 yorum)
Kübra
₺300
/saat
Gift icon
İlk ders ücretsiz!
Ogun
5
5 (10 yorum)
Ogun
₺260
/saat
Gift icon
İlk ders ücretsiz!
Mert
5
5 (8 yorum)
Mert
₺400
/saat
Gift icon
İlk ders ücretsiz!
Kübra
5
5 (3 yorum)
Kübra
₺300
/saat
Gift icon
İlk ders ücretsiz!
Başlayın

Hangi Alanlarda Eğitim Verebilisiniz?

Özel ders vermek istiyorum
İyi olduğunuz bir alanda özel ders mi vermek istiyorsunuz? En yararlı bilgiler için doğru yerdesiniz! Kaynak| Unsplash

Eskiden beri evde özel dersler matematik, fen ve İngilizce üzerine yoğunlaşagelmiştir ve bu gibi temel dersler hala en çok özel ders öğretmeni aranan alanlar arsında görülmektedir.

"Akademik alanda özel ders veren öğretmenler, birçok farklı açıdan gözleme tabi tutulduklaları için oldukça güvenilirlerdir."

Sonuçta kimse İngilizce konuşamayan bir İngilizce öğretmenine veya problemleri çözemeyen bir matematik öğretmenine yatırım yapmak istemez.

Bundan kastımız her özel ders öğretmeninin belli bir lisans derecesi olması gerektiği değildir, ancak özel ders vermek istediği alanda en azından deneyime sahip ve uzmanlaşmış kişilerin genellikle bu alanda kendilerini yeterli gördüğü de bir gerçek.

İlerde bu konuya ayrıntılarıyla değineceğiz. Şimdilik, yalnızca şunu bilmeniz yeterli; herhangi bir akademik alanda özel ders vermek istiyorsanız, o alanda yetkin olduğunuzu kanıtlayacak bir şeye ihtiyacınız olacak.

Peki yalnızca okul derslerinde mi özel ders verilebiliyor? Tabi ki hayır!

Günümüzde parlak zekalar yeni deneyimler edinmek için can atıyor ve tabi ki yeni bir alanı deneyimleyebilmek için o alanda önce teknik bilgi gerekiyor. Bu günlerde en çok aranan özel dersler şu şekilde:

  • Dil öğrenimi: tatilcilerden çok dilli kişilere kadar her gün daha fazla insan birden fazla dil konuşmanın yararlarının farkına varıyor.
  • Sanat dalları: aşırı stres yüklü toplumumuzda insanlar; boyama, çömlek yapımı, fotoğrafçılık, oyunculuk, dans, dikiş veya heykelcilik gibi alanlarla ilgilenerek kafalarını dinlemek için çeşitli yollar arıyor.
  • Meditasyon, yoga ve pilates: Özellikle büyük şehirlerde her geçen gün daha fazla insan içlerine dönerek streslerini azaltacak bütüncül bir yol bulmak için meditasyon yapmayı öğreniyor veya yogaya başlıyor. Diğer bir kısım insan da vücutlarının esnekliğini artırmak ve şekillendirmek arzusuyla özel dersler alıyor.
  • Bunların yanısıra, sürekli eğitim almak isteyen adaylar da bulabilirsiniz: finans ve muhasebe ya da kişilerarası iletişim becerileri gibi alanlarda; yöneticiler zorlu profesyonel yaşamlarında kendilerini dengede tutabilmek için ses eğitmeni veya bir yaşam koçu arıyor olabilirler.

Kısacası, ister yüksek dereceli bir profesör olun ister etamin konusunda yetenekli biri, özel ders verebileceğiniz bereketli bir piyasa sizi bekliyor.

Özel Ders Vereceklere Tavsiyeler

Özel ders hizmeti alanlar genellikle eğitmenlerde şu özelliklerin olmasını tercih ediyor;

  • Öğretme kabiliyeti olan, kendini işine adamış, hırslı ve yaratıcı
  • Yaş farketmeksizin deneyimleriyle ön planda
  • Profesyonel eğitim standardı sunma yeteneği
  • Yüksek empati gücü
Matematik özel ders vermek
En iyi özel ders öğretmenlerinin ortak özelliği empati, yaratıcılık ve eğitim aşkıdır. |Kaynak: Pixabay

Empati neden bu kadar önemli?

Çocuklar artık okullarda ve evlerinde yoğun stresle boğuşuyorlar; okulda en yüksek notu kim alacak, en başarılı kim olacak rekabeti, bir de üstüne ailelerinin baskısı...

İyi bir eğitmen bütün odağı yalnızca kendi öğrencisine çevirerek rekabet stresini ortadan kaldırmaya çalışır. Bunu etkili bir şekilde sağlayabilmek için, her öğrencinin kendine özgü durumunun farkında olmalı ve karşılaştığı zorlukların üstesinden gelmenin yollarını bulmalıdırlar.

"Öğrenme yetersizliği veya başka bir şekilde dezavantajlı konumda olmak öğrencinin akademik performansı ve sosyal hayatı üzerinde yıkıcı bir etki bırakabilir."

Bu gibi sebeplerden dolayı özel ders öğretmenleri karşısındakilere karşı ekstra hassasiyet göstermeli, yalnızca ihtiyaç duydukları akademik bilgileri vermekle kalmayıp sosyal anlamda da gelişmeleri için ahlaki ve duygusal destek sağlamalıdır.

"Öğrencilerin notlarını yükseltmek ve becerilerini geliştirmek için kolay ve ulaşılabilir öğrenme yollarına ihtiyaçları vardır."

Bir özel ders öğretmeninin öğrencinin bireysel öğrenme ihtiyaçlarına göre şekillendirilen deneyim ve kaynaklara sahip olması beklenir.

Öğrencinizi liseye giriş sınavı LGS, üniversiteye giriş sınavları YGS ve LYS, İngilizce yeterlilik sınavları YDS, IELTS, TOEFL veya yükseköğrenime giriş sınavı ALES gibi sınavlardan hangisi için hazırlıyorsanız o sınavın gerektirdiği akademik düzeye ulaşmasına yardımcı olmalısınız.

"Öğretim stratejileriniz öğrencinizin öğrenim stiline uygun olmalıdır."

İyi bir özel ders öğretmeninin bireysel ve pedagojik anlamda birçok özelliği bulunur. Kişilerarası iletişim ve uyum sağlama becerileri özel ders öğretmenliğinin temelini oluşturur: çok yönlü bir yaklaşımınız olmalı ve dersleriniz öğrencilerin bireysel ihtiyaçlarına göre şekillendirilmelidir. Öğrencilerinizi en iyiyi başarabileceklerine dair daima motive etmelisiniz.

Bu öğrencilerinizin konuları daha kolay kavrayabilmesi için yaratıcı ve yenilikçi yollar bulmanızı gerektirebilir. Her şeyin ötesinde başarılı bir öğretmen öğrencisinin öğrenme  yöntemini bilir ve derslerinde o yöntemi sıkça kullanır.

İleriye dönük en iyi yolu çizebilmek için öğrencilerinizin temel kaygılarını ve hedeflerini dinleyip, bilgi birikimleri ve becerilerini hesaba katarak derslerinizin içeriğini ve yöntemini belirlemelisiniz.

Örneğin, öğrenci anlattığınız konunun ana maddelerini hafızasında tutabiliyor fakar küçük ayrıntıları hatırlamakta zorlanıyorsa, sağlam olan bilgilerini yeni bilgilerle bağdaştırarak öğrenmesini kolaylaştırabilirsiniz.

Öğrencinin kendine has öğrenme stratejisini bilmek sizi derslerde bir adım öne çıkaracaktır. Öğrenciniz görsel ögelere ilgiliyse veya  birkaç kez sesli bir şekilde tekrarladığı bilgileri daha sonra sorulduğunda hatırlayabiliyorsa derslerinizde sıklıkla görsel ve işitsel araçlar kullanmanızda fayda var demektir.

Bu onların yalnızca sınavda başarılı olmalarını sağlamayacak aynı zamanda kendi öğrenme stillerini keşfederek ilerde farklı sınavlarda ve kariyerlerinde kullanmalarına da yardımcı olacaktır.

Ders programına, okul kitaplarına ve geçmiş sınav sorularına aşina olmanız öğrencinizle geçireceğiniz ders süresini daha kaliteli ve yararlı hale getirecektir, bu nedenle okuldaki öğretmenlerinin beklentisini ve sınav soru tiplerini iyice araştırın.

İletişim becerilerinizin iyi olması birebir özel ders eğitiminizin başarıya ulaşmasında önemli bir rol oynar. Öğrencinizle her daim iletişimde kalmaya özen gösterin ve ders konusunda kaygılarını hafifletmeye çalışın.

Ayrıca öncelikle ne tür bir özel ders vermek istediğinize karar vermelisiniz. Yani evinizde mi ders vereceksiniz yoksa öğrencilerin evlerine mi gideceksiniz? Birebir özel ders vermekte ısrarcı mısınız yoksa grup derslerine de açık mısınız? Hangi akademik düzeye eğitim verebilirsiniz? Şehir dışı veya yurt dışı tekliflerine açık mısınız? Yoksa evde bilgisayarınızdan online ders vermeyi mi tercih edersiniz?

Evden online özel ders vermek istiyorum
Bu günlerde herkes online ders almayı tercih ediyor! | Kaynak: Pixabay

İşinizi kendiniz yönettiğinizi unutmayın ve adınızın yayılması seçtiğiniz yollardaki başarınıza bağlı. Eğitim hizmetleri için ayırdığınız vakit ve yaptığınız her masraf aslında kendinize yaptığınız bir yatırım olarak değerlendirilebilir.

İyi bir özel ders öğretmeni kendi işini yönetirken esnek ve her zaman tam donanımlıdır. Bu da yaşadığınız mekanın düzgün ve bakımlı olması veya ulaşımı kolay bir yerde yaşamak anlamına gelir. Online dersler vermeyi düşünüyorsanız, webcam özelliği bulunan bir bilgisayarınızın olması ve yeterli teknik kapasiteye sahip olması gerekir.

Bu tür online dersleriniz için, yüksek kaliteli bir webcam ve iyi bir mikrofon gibi, kaliteli teknik ekipmana verdiğiniz her kuruşa değecektir. Bunlar biraz masraflı olsa da teknik arızalarla zaman kaybetmeden, derslerinizin mümkün olduğunca sorunsuz geçmesini sağlarken bir yandan da günümüzün teknik ihtiyaçlarını tanıyan ve kaliteli cihazlar kullanarak dersleri daha keyifli hale getiren bir öğretmen olarak kendinizi tanıtmanıza yardımcı olur.

İyi bir özel ders öğretmeninin en çok öne çıkan özelliği ise şüphesiz, öğrettiği alana olan sevgisi ve tutkusudur, yani bilgi ve ilgi yeterli.

"Enerjik ve teşvik edici bir yapınız varsa ve alanınızda tecrübe sahibiyseniz özel ders tam size göre!"

Yaygın düşüncenin aksine, eğitim yalnızca birinin diğerlerine bilgi aktarması değildir; eğitim öğrenciye verilen bilgiyi şevkle almasını sağlamaktır. Öğrendiğimiz şey eğlenceli olduğunda daha kolay kavrayabildiğimizi hepimiz iyi biliyoruz, işte o ilgi çekici bilgiye tutunmak, daha derinlere dalmak için motive eder.

Bu yüzden, özel ders öğretmeni olarak güvenli bir öğrenme ortamı oluşturarak çocukların anlattığınız dersi en az sizin kadar sevmelerini sağlamak size kalmış.

Kim bilir? Belki de eğitim verdiğiniz küçük çocuk ilerde o alanda önde gelen bir isim oluverir.

Özel ders verirken nelere dikkat edilmeli
Belki de geleceğin uzmanlarına özel ders veriyorsunuzdur! |Kaynak: Unsplash

Özel Ders Vermek İçin Gerekenler

Özel ders verirken nelere dikkat edilmeli diye düşünüyorsanız şunu bilmeniz yeterli:

"Türkiye'de özel ders öğretmeni olmak için herhangi özel bir niteliğe veya deneyime sahip olmanız beklenmez."

Fakat yine de özen göstermeniz gereken bazı hususlar var. Alanınızda ders vermeyi düşündüğünüz seviyenin en az bir seviye üstünde bilgiye sahip olmalısınız.

Bu özel ders öğretmenlerinin kimlere hangi seviyede ders vereceklerine karar verirken temel kural olarak düşünülebilir. Yani örneğin üniversite öğrencisiyseniz YGS ve LYS sınavlarına hazırlanan öğrencilerin ödevlerine yardım etmeniz ve genel akademik destek sağlamanız uygundur. Lise öğrencisiyseniz liseye hazırlanan veya ortaokula giden öğrencilere destek olabilirsiniz.

Özel ders öğretmeni olmak için belli bir seviye bilgi birikimi ve deneyim gereklidir. Ayrıca ilan vereceğiniz zaman hangi özelliklerinizi ön plana çıkaracağınız ve kendinizi nasıl sunacağınız da tamamen size kalmış.

Her şeyden öte, deneyim, sabır, ilgi ve öğretme tutkusu gibi nitelikler sizi asıl harika bir özel ders öğretmeni yapacağını aklınızdan çıkarmayın.

Yukarda bahsedilen meselelerin yanısıra, özel bir akademik alanda özel ders veren öğretmenler genelde o alanda geçmişi olan, diploma sahibi kişilerdir.

Özel ders öğretmenlerinin bir çoğu profesyonel eğitimciler veya okullarda çalışma geçmişi olan öğretmenlerdir; ancak elbette özel ders vermek için diplomalı öğretmen olmak zorunlu değildir.

Bazı öğrenciler okul dışında özel ders veren öğretmenleri tercih ederler çünkü onların ders programına aşinalığı veya sınav formuna yatkınlıkları daha ön planda olur, fakat diğer kısım öğrenciler ise ders almak istediği alandan yeni mezun olmuş, farklı deneyim ve becerilere sahip bir kişi tarafından daha iyi destekleneceğini düşünerek tercihini o yönde yapabilir.

Bilişim veya medyaya ilişkin beceriler gibi özel bir konuda verilmek istenen dersler daha çok o alanda çalışma deneyimine sahip kişilerce sağlanır ve kariyerinde bu özel alanlarda ilerlemeyi düşünen öğrenciler için oldukça yardım sağlayabilir.

Bunlara rağmen, özel ders vermek istediğiniz alanda profesyonel deneyiminiz olması mecburi değildir. Yetkin olduğunuz alanda yeterli ve yararlı bilgi sağlayabileceğinize inanıyorsanız daha fazla beklemenize gerek yok!

En iyi öğretmenler müsait
Ogun
5
5 (10 yorum)
Ogun
₺260
/saat
Gift icon
İlk ders ücretsiz!
Mert
5
5 (8 yorum)
Mert
₺400
/saat
Gift icon
İlk ders ücretsiz!
Kübra
5
5 (3 yorum)
Kübra
₺300
/saat
Gift icon
İlk ders ücretsiz!
Ogun
5
5 (10 yorum)
Ogun
₺260
/saat
Gift icon
İlk ders ücretsiz!
Mert
5
5 (8 yorum)
Mert
₺400
/saat
Gift icon
İlk ders ücretsiz!
Kübra
5
5 (3 yorum)
Kübra
₺300
/saat
Gift icon
İlk ders ücretsiz!
Başlayın

Özel Ders Vermenin Hukuki Yönleri

Özel ders vermek yasal mı
Özel ders öğretmeni olmadan önce bilmeniz gereken prensipler. |Kaynak: Visualhunt

Türkiye'de devlet memuru bir öğretmen değilseniz özel ders vermenizde herhangi bir yasal sıkıntı yoktur. Bu nedenle verdiğiniz hizmetin reklamını yapmak ve almanız gereken önlemlere karar vermek tamamen size kalmış.

Özel Ders Kazancının Vergisi

Özel ders verirken en önemli konulardan birisi de ödemenizi aldığınızda makbuz kesmeniz ve aylık vergi ödemenize dahil etmenizdir. Öğretmenlerin özel ders verme faaliyetleri serbest meslek faaliyeti olarak kabul edildiğinden, bu kapsamda gerçekleştirilen özel ders verme hizmetleri KDV’ye tabi bulunmaktadır.

"Özel ders veren öğretmenlerin KDV mükellefiyeti tesis ettirmeleri ve her ay KDV beyannamesi vermeleri de gerekmektedir."

Özel ders veren eğitimciler serbest meslek erbabı sınıfına girerler. Serbest meslek icra edilirken de diğer çalışma prensiplerinde olduğu gibi kişinin belli sorumluluk ve yükümlülükleri vardır.

Yakınlardaki bir Vergi Dairesine giderek özel ders verdiğinizi, dolayısıyla serbest meslek erbabı olarak vergi mükellefi olduğunuzu bildirmeniz gerekiyor.

Ayrıca başka bir yerde çalışıyorsanız da bunu yapmanız gerekli!

Kendi işini yöneten biri olarak maliyesiyle ilgilenmek de sadece sizin sorumluluğunuzdadır. Tam zamanlı çalıştığınız yerde nasıl kazancınıza göre ödemeniz gereken vergi miktarı ayrılıyorsa, serbest meslek sahibi bir özel ders öğretmeni olarak da aynısını yapmanız gerekecektir.

Gelir Dairesi Başkanlığı'nın sitesinde bu konuda daha ayrıntılı bilgiye ulaşabilirsiniz.

Bunun yanısıra özel ders vermek için herhangi bir sigorta kaydı yapmak mecburiyetinde değilsiniz ancak dilerseniz elbette özel sigortalardan yararlanabilirsiniz.

Özel ders vermeye başlamadan önce adli sicil kaydı almanın önemini biliyor musunuz?

Reklamlar

Reklamını yaptığınız eğitim hizmetiyle ilgili kanunen tamamiyle doğru bilgi vermekle yükümlü olduğunuzu aklınızdan çıkarmayın.

Kartvizit, el ilanları veya online reklamlar gibi eğitim hizmetinizi tarif eden herhangi bir pazarlama materyali gerçek ücretlendirmenize dair doğru bilgi vermelidir ve idda ettiğiniz deneyim ve sertifikaları sorulduğunda kanıtlayabilmeniz gerekir.

Bu Superprof'un siz öğretmen ve öğrencilere yardımcı olabileceği alanlardan biridir. Superprof'ta oluşturduğunuz online profilde sahip olduğunuzu iddia ettiğiniz tüm nitelikler, potansiyel öğrencilerle paylaşılmadan önce Superprof ekibi tarafından doğrulanacaktır, fakat doğru bilgi vermek yalnızca öğretmenin kendi sorumluluğunda olan bir konudur.

Online profilinizde veya ilanlarda sahip olduğunuzu iddia ettiğiniz tüm beceri, belge ve başarılar konusunda dürüst olmalısınız. Örneğin dil öğrenmek için yurtdışına gitmediyseniz bunu yazmamalısınız veya tüm öğrencilerim en yüksek notla mezun oldu diyerek gerçek dışı bir yorum yapmamalısınız. Aynı şekilde, eski öğrencilerinizin ağzından yazılmış uydurma bir başarı öyküsü de koymamalısınız.

Evde özel ders verme hizmetlerinizi tanıtmak için kullandığınız öğrenci başarılarından bahseden hikayeler doğrulanabilir olmalıdır.

Verdiğiniz hizmetle ilgili yanıltıcı bilgi beyan etmek bir suçtur. Öğrenci, veliler veya rakipleriniz bunu farkedip sizi zor duruma düşürmeye çalışabilir.

Vergiler, reklam, ulaşım ve diğer harcamalar... Bunca para nereden geliyor?

Özel dersten nekadar kazanabilirim
Özel dersten kazanacağınız miktar çok değişkendir. |Kaynak: Pixabay

Bağımsız Bir Özel Ders Öğretmeninin Kazancı Nasıldır?

Ne yazık ki bu soruya direk verilebilecek bir yanıt yok çünkü kazanç potansiyelinizi etkileyen birçok faktör bulunuyor:

  • Ders verdiğiniz alan - Matematik veya fen derslerinin tabi ki örgü örme, işleme veya dikiş kursundan daha çok müşterisi olacaktır.
  • Alanınızdaki belgeleriniz: Doktora yapmış birinin lise öğrencisinden fazla ücret talep etmesi oldukça muhtemeldir.
  • Deneyim: Eğer İtalya'da aşçılık dersleri aldıysanız, sizin dersleriniz basit bir kuru fasulye pilav tarifinden çok daha fazla ilgi çekecektir.
  • Özel ders verdiğiniz öğrencinin seviyesi: 5 yaşındaki bi öğrenciyle çalışırken harcanan çaba ile YDS'ye hazırladığınız bir öğrenciye gösterdiğiniz emek ve karşılığı bir olmaz.
  • Eğitim sunumu araçları: seyahat süresi ve masrafı saatlik kazancınızdan epeyce çalabilir, bu nedenle online özel ders veren öğretmenler diğerlerine göre saatlik daha düşük ücret belirlerler.
  • Kaç saat ders verdiğiniz de ayrıca kazancınızda oldukça etkilidir. Her gün birden fazla öğrenciyle ilgilenmek elbette aylık kazancınızı etkileyecek bir değişkendir.
  • Konumunuz: büyük şehirde yaşayan özel ders öğretmenlerinin, küçük şehirdekilere göre,  saatlik daha yüksek ücret beklentisinde olduğu bilinmektedir.

Tüm bu faktörler açıkça gösteriyor ki, işinizden elde ettiğiniz verim kendi çabalarınız kadar olacaktır.

Türkiye Genelinde Ortalama Saatlik Özel Ders Ücretleri

Yukarda bahsedilen faktörler göz önünde bulundurularak ortalama özel ders ücretleri tahmin edilebiliyor.

[table “2” not found /]

Unutmayın ki sizinle aynı dersi veren daha birçok öğretmen olacağı için verdiğiniz dersin alanı saatlik ücret belirlerken göz önünde bulundurulması gereken en önemli unsurdur.

Saatlik Ders Ücretini Belirleme2

Her ne kadar rahatınıza düşkün ve hazırcı da olsanız geri kalan herkes gibi geçinebilmek için bir kazanç sağlamalısınız, tabi eğer inanılmaz zengin değilseniz ki o zaman bu yazıyı okuyor olmazdınız. Herneyse, özel dersten elde edeceğiniz kazancın saatlik gelirine karar vermek ilk adımınız olmalıdır.

Saatlik ücretinizi yüksek tutmak size çekici gelebilir, böylece bir mağazada günlerce çalışarak kazanabileceğiniz parayı özel dersle bir saatte kazanmış olursunuz.

Ya da tam aksine özel ders vermeye yeni başladığınız için saatlik çok düşük bir fiyat belirlemenin de müşterilere çekici geleceğini düşünebilirsiniz.

Bu stratejilerin her ikisi de saatlik eğitim ücretinizi belirlemek için etkili bir yol değildir.

Malesef ortada saatlik özel ders ücretini belirleyen resmi bir kılavuz da yok. Bu konuda Superprof'un birkaç yararlı tavsiyesi bulunuyor.

  1. Sizinle aynı dersi veren diğer özel ders öğretmenleri saatlik ne kadar ücret talep ediyor?
  2. Diğer öğretmenlerden farklı öne çıkan bir özelliğiniz var mı? (daha fazla deneyim, daha yüksek eğitim, diğerlerinde olmayan bir beceri...)

Elbette saatlik ücretinizi dilediğiniz kadar yüksek veya düşük belirlemekte özgürsünüz, ancak öğrencileriniz veya velileri verdikleri paranın karşılığını alamadıklarını düşünürse kendinizi bu piyasadan kısa sürede şutlamış olursunuz!

Kullandığınız Stratejilerle Özel Ders Getirisini Artırabilirsiniz

Ders verebileceğiniz sınırlı saat ve sınırlı sayıda öğrenci vardır, bu nedenle reklamınızı iyi yapmanız ve kendinizi bir şekilde çevrenize tanıtmanız yararlı olacaktır.

Diyelim ki haftada iki akşam iki öğrenciye özel ders veriyorsunuz ve kişi başı 100TL alıyorsunuz. Bu tür bir kazançla aylık asgari ücretten daha az kazanmış olur ve geçiminizi sağlayamazsınız.

Saatlik daha fazla kazanmak için şu stratejileri denemeye ne dersiniz;

  1. Özel eğitim gerektiren bir grup, yaşlılar veya engellilerle çalışma deneyiminiz veya sertifikanız varsa mutlaka bundan yararlanın.
  2. Küçük gruplar halinde öğrencilere ders vermeyi tercih edebilirsiniz, böylece grupta bulunan herkese aynı zamanı ayırırken birebir derse göre daha fazla kazanmış olursunuz.
  3. Merkezi bir yerde yaşamıyorsanız olabildiğince fazla öğrenciye ulaşmak için teknolojiden yararlanarak online eğitimin tadını çıkarabilirsiniz!
  4. Online ders vermeyi kafaya koyduysanız farklı ülkelerdeki öğrencilere de ders vermeyi düşünebilirsiniz.

Son maddeyi gerçekleştirebilmek için ileri düzey İngilizce bilgisine sahip olmanız gerekiyor tabi. Eğer öyleyse, Asya ülkelerindeki öğrenciler, İngilizce becerileri gelişmiş olduğundan ulaşım ağınıza rahatça girecektir.

Özel derslerin en büyük sıkıntılarından biri öğrencilerinizin ders için müsaitleşmesini beklemektir. Yani aslında para kazanarak geçirebileceğiniz birçok saat boşken, bir çalışma gününe başlamak için öğrencilerinizin okuldan dönmelerini beklemeniz gerekebilir.

Online ders vermek ilginizi çekmiyorsa, iletişim becerilerinin öğrenmeye katkısı veya eğitimde akran öğretmenin faydalarını (yani sizi) içeren paylaşım ve reklamlarla alanınıza daha da dikkat çekmeyi başarabilirsiniz.

Yazının devamında bu konuya ayrıntılarıyla değineceğiz...

Özel dersinizi el ilanları ile tanıtın
Çevrenizdeki müsait yerlere ders ilanlarınızı asabilirsiniz. |Kaynak: Unsplash

Özel Ders Eğitiminizin Reklamını Yapın & İşlerinizi Büyütün

Başlangıç olarak, kendinizi bir öğrencinin yerine koyun ve kendi kendinize şunları sorun:

  • Hangi kişisel ya da profesyonel niteliklere ve deneyimlere sahipsin?
  • Ders verdiğin alanda herhangi bir belgen/sertifikan var mı?
  • Seni diğerlerinden ayıran ve iyi bir öğretmen yapan ne?

"Doğru deneyim ve nitelikler sizi ön plana çıkarır ve aday öğrencilerin ilgisini çekmeyi başarır."

Deneyimlerinizin ve başarılarınızın reklamını yaparak öğrencilerin dikkatini kolayca çekebilirsiniz. Eğer kendi alanınızda daha önce çalıştıysanız veya eğitim verdiyseniz, hizmetiniz diğer tekliflerin arasında göze çarpacaktır, bu nedenle bu tür deneyimlerden bahsetmeyi ihmal etmeyin.

Online İlanlar

Online özel ders reklamı verebileceğiniz bir çok imkanınız vardır. Gumtree veya Freeads gibi sırf reklam için kurulmuş güvenilir siteler veya Facebook, Twitter ve LinkedIn gibi sosyal paylaşım siteleri de online reklam vermek ve iş bulmak için harika fırsatlar sunar.

Topluluk sayfalarında online ilanınızı paylaşın ve kişisel profilinizde de küçük bir reklama yer verin. Hatta Facebook ve LinkedIn'de bir iş hesabı oluşturarak öğrencilerinize sunduğunuz hizmetin ayrıntılarına ulaşmasını sağlarken yorum bırakmalarına da imkan vermiş olursunuz. Kişisel hayatınızla iş hayatınız arasında mesafe olmasını istiyorsanız bu tam size göre bir yöntemdir.

Web Sitesi Kurmak

Kendi adınıza bir web sitesi oluşturmak yalnızca işinizi geliştirerek bilgi, beceri ve deneyimlerinizi artırmanızı sağlamakla kalmaz, aynı zamanda potansiyel müşterilerinizin sizi değerlendirebilmeleri için bir referans noktası da sunar. Web sitesi işinize herhangi bir sayfada bedava ilan koymakla elde edemeyeceğiniz bir sahicilik ve orijinallik katar.

İlan Asmak

Çevrenizdeki okul, market, kafe ve kütüphanelere reklam asmak verdiğiniz hizmetin reklamını yapmak için en iyi yollardandır, tabi ilanları asmadan önce izin alsanız iyi olur!

Merkezi ve kalabalık yerlere küçük ilanlar koymak isminizi duyurmak için yararlı bir başlangıç olabilir; reklamınızı bir öğrenci veya ebeveyn görmese bile, gözüne çarpan kişinin özel derse ihtiyacı olan birine isminizi iletme ihtimali vardır.

Ayrıca yakınlarınızdaki üniversitelerin yurt, kafe, restoran ve kütüphanelerini de gözden kaçırmayın!

Ağızdan Ağıza

Aile, arkadaşlar ve çevrenizdeki kişilerle konuşurken özel ders verdiğinizden bahsederek bu hizmetinizin ağızdan ağıza yayılmasına yardımcı olabilirsiniz. Özellikle küçük ve herkesin birbirini tanıdığı bir yerleşkede yaşayanlar için unutmayın ki, söz çabuk yayılır ve ağızdan ağıza dolanan haberlerin gücünü asla hafife almayın. Verdiğiniz hizmetten tanıdığınız herkese mutlaka bahsedin. Onların ihtiyacı olmasa da ihtiyacı olan birini tanıyor olabilirler.

Reklamınızı o kadar iyi yapmalısınız ki sizin alanınızda özel ders almayı düşünen biri ilk önce sizin adınızı aratmalı. Yani kendi hizmetinizi nasıl pazarlayacağınızı bilmek çok önemli. Kendi işini kuran bir öğretmensiniz, bir marka yaratın! İlanlarınızda bir slogan kullanmak olur, özel eğitim metodları kullanmak olur bir şekilde hatırda kalmanızı sağlayacak yenilikler üretmeye bakın.

Özel ders vereceklere tavsiyeler
İşlerinizi büyütmenin yolu iyi reklamlar vermekten geçer. |Kaynak: Unsplash

İyi Bir Reklam veya İlan Nasıl Hazırlanır

Dikkat çekmenin ana kuralı abartıya kaçmadan sade ve inandırıcı olmaktır.

Reklam metninde aşağıdaki soruların cevaplarına yer verdiğinizden emin olun:

  • Verilen hizmet nedir?
  • Hangi ders ve seviyeler öğretiliyor?
  • Nasıl iletişime geçebilirim?

Reklamınızın görüntüsü de çok önemlidir. İlanlarınızın göz alıcı olmasını, bakanın bir daha dönüp bakmasını istiyorsanız, en önemli bilgiyi en çabuk farkedilebilir şekilde yazın, yani daha büyük puntoyla ve daha kalın!

Matematik dersi için ilan hazırlıyorsanız 'MATEMATİK ÖĞRETMENİ' yazmanız etkili bir başlangıç olacaktır. Sonrasında geri kalan detayları güzelce yerleştirebilirsiniz.

Unutmayın, kendinizden bahsederken tamamen dürüst olmalısınız. Online profilleriniz ve reklamlarınız, kim olduğunuzun ve sunduğunuz hizmetin adeta bir yansıması olmalıdır.

Superprof'la Özel Dersler

Özel ders verecek öğrenci bulmak çok da kolay değildir bu nedenle online platformlar ülkenin her yerindeki öğrencilere özel ders verme imkanı sunan harika bir iş kapısıdır. Ücretsiz profilinizi oluşturun ve binlerce kişinin ziyaret ettiği platformda vermek istediğiniz dersin reklamını yapın.

Superprof, belli imkanlarıyla sizi hiç uğraştırmadan müşteri bulur ve her eğitmene özel bir sayfa vererek sizin adınıza bir reklam oluştur ; böylece bu büyük kaygıların ve zorlukların çoğunu ortadan kaldırır.

Profil sayfanızda dilediğiniz kadar pedagojik geçmişinizden, deneyim ve niteliklerinizden bahsedebilirsiniz. İstediğiniz saatlik ücreti ayarlayabilir, belge, sertifika gibi dökümanlar yükleyebilir ve profilinizi potansiyel müşterilerin odağı haline getirebilirsiniz.

Superprof gibi ücretsiz online platformlar, profilinizin geniş bir online kitleye hitap etmesini ve potansiyel öğrencilerin iletişime geçmeden önce sizinle ilgili mümkün olduğunca çok şey öğrenebilmelerini sağlar. Yapmanız gereken tek şey profilinizi oluşturmak ve yayınlamak, sonrası sizin beceri ve deneyiminize uygun bir özel ders öğretmeni arayan öğrencilerin reklamınıza göstereceği ilgiye kalmış.

Özel ders öğretmenliğine başlarken kendinizi tanıtmanın yollarını detaylarıyla anlattığımız yazıya göz atmayı unutmayın.

Ücretsiz online eğitim hizmetlerinden en üst düzeyde yararlanabilmek için profilinizi olabildiğince ayrıntılı ve çekici kılmaya çalışmalı ve verdiğiniz hizmeti kalabalığın arasından sıyrılacak şekilde pazarlamalısınız.

Superprof platformumuzda öğrenciler kendi eğitim ihtiyaçlarına uygun özel ders öğretmenlerini kolayca bulabiliyor ve iletişime geçebiliyor. Bu da demek oluyor ki, öğrenciler sizin profilinizi inceleyebilecek, ücret ve deneyimleri karşılaştırabilecek ve birçok öğretmenle konuştuktan sonra beklentilerini en çok karşılayan kişiyi seçecektir.

Özel ders vermek için gerekenler
Yatkın olduğunuz alandaki becerilerinizi ve deneyimlerinizi kullanarak bir öğrencinin derslerinde ilerlemesini sağlayabilirsiniz. |Kaynak: Visualhunt

Diğer online özel ders verilen platformların aksine Superprof, ödeme metodunuzu seçmeye ve komisyon bedeli ödemeden hakettiğiniz paranın direkt cebinize ulaşmasına imkan sağlıyor. Böylece özel ders vererek kazandığınız her kuruş sizde kalıyor.

Superprof'ta özel ders hizmetlerinin ödemesi yalnızca öğrenci ve öğretmen arasında hallediliyor. Superprof bu ödeme işlemine hiçbir aşamada dahil olmuyor. Bu da size ücretinizi almak istediğiniz yöntemi seçerken tam kontrol hakkı verir ve hiçbir komisyon ödemeyeceğiniz anlamına gelir.

Superprof sitesinde önceki deneyimlerinizden, becerilerinizden, evinizin konumu, saatlik talep ettiğiniz ücret ve müsait vakitlerinizi ilgililere sunabileceğiniz detaylı online bir kişisel profil oluşturabilirsiniz. Hem de tüm bu kapsamlı rehberliğe hiçbir ücret ödemeden ulaşabilirsiniz!

Tamamlanmış ve detaylandırılmış bir profil uygun adayların dikkatini çekecek ve böylece hızlı bir şekilde online özel ders öğretmeni olarak ününüzü duyurmaya başlayabileceksiniz.

İşte bu kadar kolay! Biz Superprof'ta hem öğretmenlere hem de öğrencilere kaliteli bir hizmet sunmaktan gurur duyuyoruz. Online platformumuz her yaştan ve her tür seviyeden öğretmen ve öğrencileri gerçek hayatta veya online olarak bir araya getirmeyi amaçlar.

Öğrenciler, dünyanın her yanından özenle seçilmiş bir milyondan fazla öğretmen kadrosundan kendi ihtiyaç ve beklentilerine göre seçebilir. Eğer özgürlüğünüze düşkünseniz Superprof tam size göre. Ödeme aşamasına karışmamasıyla ve minimum özel ders saati belirlememesiyle kendi işinizin başında gibi olacaksınız. Saatlik ücretinize kendiniz karar verip kendi ders programınızı oluşturabilirsiniz.

Superprof aracılığıyla özel ders vermek için aşağıdaki 6 kolay adımı izleyin:

  1. Siteye kaydolun ve profilinizi oluşturmaya başlayın
  2. Verdiğiniz detayları ve belgelerinizi onaylatın
  3. Özel ders reklamınızı öğrencilerin sizi daha kolay bulabilmesi için yayınlayın
  4. Öğrencilerin sizinle iletişime geçmesini bekleyin
  5. Gelen talepleri inceleleyin ve ardından kabul edin ya da reddedin. Kabul ettiğiniz takdirde iletişim bilgileriniz karşı tarafa görünür hale gelecektir
  6. Derslerinizi yapacağınız yeri ve zamanı ayarlayın

Superprof, deneyimlerinizi ve bilgilerinizi hevesli öğrencilere aktarabileceğiniz güvenli ve çok yönlü bir hizmet sunuyor. Ders verebileceğiniz saatleri belirterek günlük işlerinizi aksatmadan rahatça ek gelirinizi sağlayabilir, istediğiniz yerden istediğiniz saatte çalışabilirsiniz, tek ihtiyacınız olan internet bağlantısı, bilgisayar ve webcam. 

Artık hazırsınız. Haydi sen de özel ders ver!

Bu yazıyı beğendiniz mi? Puanlayın!

4,36 (11 puanlama)
Loading...

Şule

Selam ben Şule! Seyahat etmeyi, keşfetmeyi ve yeni insanlar tanımayı seven, dillerin yapı ve kurallarına büyük ilgi duyan biriyim.