Matematik, eğitim hayatımız boyunca illa ki karşımıza çıkar. Matematik seviyesini geliştirmek isteyen, üniversitede matematikle ilgili bir bölüm okumak isteyen herkes matematikte iyi olmak ister.

Bir muhasebeci, mühendis, öğretmen ve hatta Albert Einstein kadar ünlü bir matematikçi olmak isteyebilirsiniz!

Ancak bir konuda hemfikir olalım: Matematikte hepimiz aynı yeteneklere sahip değiliz.

Bazı insanlar cebirde zorlanmaz, bazıları geometri veya olasılıkta. Bazılarıysa bir denklemi çözerken veya kesirli işlem yaparken zorlanır.

Pisagor teoremine adını veren eski Yunan filozofu Pisagor'un bu teoremi kullanırken zorlandığını tabii ki düşünemeyiz. Ancak başka konularda ondan daha iyi olan insanlar (mesela Isaac Newton) illa ki vardı. Yani matematiksel unsurları iyi bilen bir kişi, tüm alanlarda mükemmel yeteneğe sahip olmasa bile genelde birçok konuda zorluk çekmez.

Peki ya size genel matematik yeteneğinizin henüz altı aylıkken oluştuğunu söylesek?

Discover Magazine isimli dergiye göre bilim insanları, miktar belirlemedeki farklılıkları tespit etmek için altı aylık bebeklerle bir deney yaptı. 48 bebeğe periyodik olarak değişen bir dizi nokta gösterdiler ve bir dizi uzayınca bir sonraki diziye baktıkları sürenin de uzadığını gözlemlediler.

Bazıları daha gelişmiş bir farkındalık duygusu sergiledi.

Araştırmacılar üç yıl sonra aynı çocuklarla tekrar bir deney yaptı. Birden ona kadar sayma yeteneklerini ve sayılarla ilişkilerini gözlemlediler. Sonuçta bebekken farkındalık duygusu yüksek olan çocuklar çok daha iyi bir performans sergiledi.

Duke Üniversitesi psikologu Elizabeth Brannon şöyle söyledi: "Bu ve bunun gibi diğer çalışmalar, doğuştan gelen sayı duygusunun ve sembolik matematik yeteneğinin yakından bağlantılı olduğunu gösteriyor. Böylece biri gelişirken diğerini de geliştirmiş oluyorsunuz." Bu nedenle küçük çocukların oynayacağı sayı duygusunu geliştirecek oyunlar, ileride matematik öğrenimleri üzerinde büyük bir etki yaratabilir.

Matematik yeteneğimiz doğuştan mı gelir, matematikte nasıl daha iyi olabiliriz?

Bazı bilim insanları, hepimizin doğuştan gelen matematik becerilerine sahip olduğunu düşünüyor. Cebirde çarpanlara ayıramayan biri bile bir süpermarketteki kasa sıralarına bakıp hangisinin daha hızlı ilerleyeceğini tahmin edebilir. Bu da doğal matematik yeteneğinin derinlerde saklı olduğunu gösterir.

Bu bilim adamları, tüm rasyonel düşüncenin gerçekleştiği beynin sol lobunun aktivite ile dolup taştığına inanıyor. Ancak birçok insanda bu lob bir sebepten dolayı kapalı. Beynimizde kış uykusuna yatmak gibi dahice becerilerin yattığı henüz kanıtlanmış değil. Ancak bu becerilerin kilidini açmış ve beceriksiz bir matematikçi olmaktan çıkıp bir uzman olmayı başarmış çok fazla insan vardır.

Toptenz sitesi, "kazanılmış savant sendromu" adı verilen olayları, bir beyin travması geçirmeden önce gayet normal bireyler olup daha sonra bir dahiye dönüşen insanları araştırdı. Mesela bir mobilyacı olan Jason Padgett, bir barın önünde korkunç bir saldırıya karıştı. Sonuç olarak kendisinde görme bozukluğu meydana geldi. Bu bozukluğun bir yan etkisi olarak da aniden matematik formüllerinin geometrik simgelerini görmeye başladı.

Benzer şekilde Orlando Serrell çocukken bir beyzbol sopasıyla kafasına darbe aldı. Bu da her şeye ani bir farkındalık geliştirmesine sebep oldu. Web sitesi, "Serrell yüzyıllar sonrasındaki bir günün hangi güne denk gelebileceğini anında hesaplayabildiğini" ve hayatı boyunca giydiği kıyafetleri en ince ayrıntısına kadar hatırlayabildiğini belirtiyor.

Bilimin harikalarını şimdilik bir kenara bırakalım. Artık herkesin farklı becerilere sahip olduğunu biliyoruz. Ancak her şey sadece yetenek demek değil, metodoloji de oldukça önemlidir ve matematikle ilişkimizi güzelleştirebilecek bir şeydir.

Örneğin bazı öğrenciler sessizce test çözmeyi veya ders kitabına çalışmayı tercih ederken bazıları öğretmenin tavsiyelerini dikkate alarak uygulamalı, rasyonel bir yaklaşımı tercih eder. Etrafınızdaki özel ders matematik öğretmenlerinden size en uygun olanını seçerek size özel ayarlanmış programlarla kendinizi geliştirebilirsiniz.

Matematikte başarılı olmak için ne kadar zamana ihtiyacınız var? Bir gecede matematik dehası olamazsınız. Ancak düzenli çalışmalarla ve yüksek bir enerjiyle bir haftada güzel ilerleme kaydedebilirsiniz.

En iyi Matematik öğretmenleri müsait
Mustafa
5
5 (105 yorum)
Mustafa
₺750
/saat
Gift icon
İlk ders ücretsiz!
Meli̇ha
5
5 (23 yorum)
Meli̇ha
₺700
/saat
Gift icon
İlk ders ücretsiz!
Ahmet
5
5 (132 yorum)
Ahmet
₺800
/saat
Gift icon
İlk ders ücretsiz!
Mustafa
5
5 (24 yorum)
Mustafa
₺600
/saat
Gift icon
İlk ders ücretsiz!
Tuğba
5
5 (22 yorum)
Tuğba
₺400
/saat
Gift icon
İlk ders ücretsiz!
Harun
5
5 (54 yorum)
Harun
₺1000
/saat
Gift icon
İlk ders ücretsiz!
Eren
5
5 (50 yorum)
Eren
₺1000
/saat
Gift icon
İlk ders ücretsiz!
Mehmet sami
5
5 (21 yorum)
Mehmet sami
₺500
/saat
Gift icon
İlk ders ücretsiz!
Mustafa
5
5 (105 yorum)
Mustafa
₺750
/saat
Gift icon
İlk ders ücretsiz!
Meli̇ha
5
5 (23 yorum)
Meli̇ha
₺700
/saat
Gift icon
İlk ders ücretsiz!
Ahmet
5
5 (132 yorum)
Ahmet
₺800
/saat
Gift icon
İlk ders ücretsiz!
Mustafa
5
5 (24 yorum)
Mustafa
₺600
/saat
Gift icon
İlk ders ücretsiz!
Tuğba
5
5 (22 yorum)
Tuğba
₺400
/saat
Gift icon
İlk ders ücretsiz!
Harun
5
5 (54 yorum)
Harun
₺1000
/saat
Gift icon
İlk ders ücretsiz!
Eren
5
5 (50 yorum)
Eren
₺1000
/saat
Gift icon
İlk ders ücretsiz!
Mehmet sami
5
5 (21 yorum)
Mehmet sami
₺500
/saat
Gift icon
İlk ders ücretsiz!
Başlayın

Matematik Öğrenme Süreci Kişiden Kişiye Değişir

Herkesin alması gereken matematik dersi sayısı farklıdır. Mesela çok küçük yaştaki öğrenciler çarpma ve bölmeye geçmeden önce toplama ve çıkarmada yardıma ihtiyaç duyabilir. Daha yetişkin öğrenciler trigonometri, cebir, kalkülüs gibi konuları öğreneceklerinden daha uzun bir programa ihtiyaç duyabilir.

Ayrıca genelde yetişkinler bu matematik yolculuğunda genelde biri tarafından yönlendirilmeye, cesaretlendirilmeye ihtiyaç duyar. Bazen beynimizdeki o kilidi açmak için ihtiyacımız olan öz güveni bulmak, sayıların akmaya başlamasını sağlamak için gereken tek şeydir.

Matematik dersi öğrenme hızı
Zaman, subjektif bir kavramdır. | Kaynak: Unsplash

Herhangi bir matematik kursuna yazıldığınızda alacağınız ders sayısı bellidir. Tabii derslere devam etmek isterseniz bu sayıyı artırabilirsiniz.

Elbette eğitim kurumlarında belli bir düzen vardır ve ders saatleri ve süreleri bu düzene göre ayarlanır. Ancak bu derslerin yeterli olmayacağını bilirler. Bu nedenle birçok eğitimci, ebeveynlere çocuklarına bir özel matematik öğretmeni bulmalarını öneriyor.

Tabii ki bu, ders alacak çocuğun arkadaşlarından daha az zeki olduğu anlamına gelmiyor. Sadece belli konularda yardıma, daha ayrıntılı anlatımlara ihtiyaç duyuyor olabilir. Herkesin öğrenme şekli faklıdır. Bu nedenle bir ders aynı sınıftaki 20 öğrenci için aynı şekilde etkili olamaz.

Geride kalmanın zincirleme etkisi

Diyelim ki öğrenci matematik dersinde belli bir konuyu tam olarak anlamadı. Bir sonraki derslerden birinde de bu anlamadığı konudaki bilgi birikimini kullanması gerekti. İşte sorun tam burada çıkıyor. Öğrenim sürecindeki bu boşluk, yeni konuyu da tam olarak kavrayamamasına neden oluyor. Bu da matematiği bir kâbus hâline getiriyor.

Ek matematik dersleri almak istiyorsanız kendi seviyenize ve ihtiyaçlarınıza göre bir ders almalısınız. Ankara matematik özel ders veya İstanbul matematik özel ders , İzmir matematik özel ders veya Eskişehir matematik özel ders yani hangi şehirde olursanız olun öğretmenler size kendi evinizde hangi noktalarda zayıf olduğunuzu, hangi noktaları iyileştirmeniz gerektiğini söyler ve çalışma programınızı beklentilerinize göre (sınava hazırlanıyorsanız, matematik ödevlerinde yardıma ihtiyacınız varsa, eksik kaldığınız birkaç konunun üstünden geçmek istiyorsanız) ayarlar.

Mesela birçok özel ders öğretmeni, hafta boyunca öğrendiğiniz metodolojilere ayak uydurmanıza yardımcı olmak için her hafta bir saat ders yapmayı önerir. Bazılarıysa genel matematik tekrarı yapmak için ayda 2.5 saat ders yapmak isteyebilir. Böylece sizi bir sonraki konulara ve kavramlara hazırlarlar.

Ancak şurası kesin: Rutin çok önemli. Beyninizin her gün ezgersiz yapması gerekir ve bir bilgiyi okumak, anlamak ve hafızada tutmak iki gün sürer.

Okulda ve iş hayatında neden belli mesai saatleri var sanıyorsunuz? 9-5 gibi bir mesai tipinde rutin bellidir. Bu da sizi ertesi güne ve gün boyunca öğreneceğiniz şeylere hazırlar.

Bir yetişkin olarak önceden plan yapmak zihinsel bir yetenek hâline gelir. Bir çalışma rutiniyle günlük hayatınızı düzene koyarsınız ve stresi azaltmış olursunuz. Yani zamanınızı iyi kullanmak için okul ve özel derslerinizi içeren bir program hazırlayın ve kendi rutininizi oluşturun.

Matematikte Nasıl Daha İyi Olunur?

Matematikte başarılı olmak sadece doğal bir yetenekle olmuyor. Matematik çalışmalarınızda uygulayabileceğiniz çeşitli yaklaşımlar vardır. Bu yaklaşımların pozitif etkileri ve sonuçları olabilir.

Aşağıdaki önerilerimize bir göz atın.

Doğru Metodolojiyi Seçme

Bir rutini takip etmek kadar matematiğe nasıl hazırlandığınız ve nasıl çalıştığınız da önemlidir. Sadece toplama ve çıkarma yapabilen küçük yaşta bir öğrenci tabii ki üslü sayılar, çok bilinmeyenli denklemler veya karmaşık problemler çözerken daha büyük yaştaki bir öğrenciyle aynı yaklaşımı sergilemeyecektir. Bu nedenle çalışacağınız konular ve yapacağınız ders tekrarlarında size ve seviyenize en uygun yöntemi uygulamalısınız.

İnternet üzerinde birçok konu anlatımı, matematik alıştırmaları sunan website bulabilirsiniz. Khan Academy de bunlardan bir tanesi. Zorlandığınız spesifik bir konuda kendinizi geliştirebilir, çözümlü sorularla konuyu daha iyi kavrayabilirsiniz.

Hatta isterseniz ÖSYM'nin sitesinden çıkmış matematik sorularını indirebilir, kendinizi deneyebilirsiniz.

İnternet üzerinde her seviyeye göre matematik testi ve konu anlatımları bulabilirsiniz. Yapmanız gereken tek şey, nereden başlayacağınızı şaşırıp "matematik yapamıyorum" diye sızlanmak yerine bilgisayarınızın karşısına geçip matematiğin büyülü dünyasına dalmak!

Matematik dersi teknikleri
İzlediğiniz metot, başarınızın anahtarıdır. | Kaynak: Unsplash

 

Eğer iyi organize olmazsanız organize düşünemezsiniz. Önünüzdeki rakamlar ve formüllerle hiçbir şey yapamazsınız.

 

Matematikte daha iyi olmanızı sağlayacak matematik hileleri ve ipuçlarına bir göz atın. Kendinizi daha çabuk işlem yapmaya alıştırabilirsiniz.

Matematikte Önce Anlayın, Sonra Öğrenin

Matematik söz konusu olduğunda bu başlık biraz çelişkili görünebilir. Ancak öğrendiklerinizi nasıl kullanacağınıza dair en ufak bir fikriniz yoksa her şeyi ezbere bilmeniz bir işe yaramayacak.

Düzinelerce formülü öğrenmek harika olabilir ama bu formüllerin nerede ve nasıl kullanacağını bilmiyorsanız hepsi boşa gider. Basit cebirsel formülleri kullanmayı bilmiyorsanız polinom çözmeyi denemeyin bile. İşte tam da bu yüzden edindiğiniz bilgileri iyice kavrayıp zihninizde organize etmelisiniz.

 

Matematik derslerinde başarılı olmak için akıl yürütme becerilerinizi geliştirmelisiniz.

 

Akıl yürütme yöntemlerini anlamaya çalışın. Akıl yürütmenin size nasıl yardımcı olabileceğini öğrenin.

Gittikçe ilerleme kaydedeceksiniz ve artık formülleri ve kavramları ezberlemek yerine iyice kavrayarak neden ve nasıl kullandıklarını anlayacaksınız.

Matematiği öğrenme ve anlamanın en iyi yolu onu kullanmaktır.

Bu nedenle tüm soruları yanlışsız çözdüğünüzde asla durmayın. Bu her şeyi tam olarak kavradığınızı göstermez.

Yanlış yaptığınızda ise nerede hata yaptığınızı anlamaya çalışın ve eksiğinizi giderin. Daha sonra diğer teste geçin.

Anne ya da babanızın matematik ödevlerinizde size yardımcı olması ve çözemediğiniz soruların cevabını vermesi biraz cezbedici olabilir. Aynı şekilde anlamadığınız bir soru üzerine çok düşünmeden arkadaşınızın verdiği cevabın aynısını verip konuyu geçiştirmek de kolayınıza gelebilir.

Ancak bunların hiçbiri sizi matematikte ileriye taşımaz. Evde kendi anlayacağınız şekilde çalışmalı, tekrar yapmalı ve başkasıyla bir konu veya soru üzerinde tartışırken kendi fikirlerinizi belirtebilmelisiniz. Başkalarının belirttiği fikirleri veya verdiği cevapları hiç sorgulamadan benimsemeyin. Nasıl yaptığınızı bilmeden ya da arkadaşınızdan kopya çekerek doğru cevabı bulsanız bile diğer benzer sorularda aynı şansı yakalayacağınızın garantisi yok. Asla "Sanırım cevap bu." ile yetinmeyin. "Cevabın bu olduğundan eminim." diyene kadar devam edin!

Hemen Cevaba Bakmayın

Cevaba bakmak cazip gelebilir ama asla soruyu çözmeye çalışmadan cevaba bakmayın! (Yukarıda da belirttiğimiz gibi çözdüğünüz bir soruda başkasının fikirlerini hemen benimsemeyin. Bunun ileride kötü sonuçları olabilir.)

Bir soruda takılmak daha az zeki olduğunuzu göstermez. Bunda utanıp sıkılacak bir şey yok. Bir problemi çözmek için uğraşıp buna zaman harcamak, matematiği gerçekten öğrenme ve anlamanın en iyi yollarından biri olabilir.

Sıkıştığınızda hemen cevaba bakmak yerine kendiniz çözmeye uğraşırsanız diğer matematik problemlerinde de kullanabileceğiniz çözümleri öğrenirsiniz. Benzer bir soruyla karşılaştığınızda da çözüme hemen ulaşırsınız!

Çalışma sürecinizde konsantre olmanızın sebebi de budur. Matematikte önemli olan hızlı cevap vermek değildir. Soruyu çözerken izlediğiniz yol, kullandığınız formüller, akıl yürütme şekliniz çok önemlidir. Tıpkı yazılı matematik sınavlarındaki gibi. Bir işlem hatası yapıp sonucu yanlış bulsanız bile öğretmen gittiğiniz yola puan verebilir. Ya da tam tersi, sonucu doğru yazıp çözüm kısmını boş bırakırsanız puanınızı kırmak isteyebilir.

Karşılaştığınız zorluklarda hemen pes etmeyin. Bu zayıf noktaları iyileştirmenin yollarını arayın.

Matematik Becerilerinizi Geliştirmek için Yeni Alışkanlıklar Edinin

Matematikte başarılı olmak için dikkatinizin dağılmaması gerekir. Her zaman önünüzdeki sayfaya odaklanın. Matematik ödevinizi veya tekrarı yaparken telefonunuza bakmayın, bilgisayarınızdan oyuna girmeyin; başka işlere dalmayın. Beyninizi sadece matematik düşünmeye zorlayın.

Matematik çalışmadan önce cep telefonunuzu sessize almak iyi bir fikir olabilir. Ya da dış dünyadan tamamen soyutlanmak için bildirimlerinizi kapatın. Telefonunuzu alıp "Matematik çalışmaktan çok sıkıldım." diye arkadaşlarınıza mesaj atmak, matematik düşünme sayılmaz! Dikkatinizi bölmemelisiniz.

Odaklanmış bir zihinle daha çok bilgi edinirsiniz. Mesela evde ders çalışıyorsanız veya test çözüyorsanız anne babanızdan, kardeşlerinizden birkaç saat sizi rahatsız etmemelerini isteyin. Böylece sessiz bir ortamda çalışabilir, hatta çıkmış soruları çözüyorsanız kendinizi gerçekten sınavdaymış gibi hissedebilirsiniz.

Çalışırken sevdiğiniz müzikleri dinlemeniz pek tavsiye edilmez. Dikkatiniz kolayca dağılabilir. Ancak bazı müzik türlerinin düşünmeye teşvik ettiği söyleniyor. Mesela klasik müziğin beyin dalgalarınızın daha aktif ve akıcı olmasına yardımcı olduğuna inanılıyor. Hatta bazı insanlar hamileyken bebeklerine klasik müzik bile dinletiyor!

Bu nedenle acele etmeyin, umutsuzluğa kapılmayın ve sakin bir ortamda dersinize çalışıp başladığınız konuyu bitirmeyi alışkanlık hâline getirin. Dikkatinizi derse vermeye çalışın.

Ayrıca ders ve test kitapları, cetveller, kalemler, hesap makinesi gibi malzemeleriniz hep yakınınızda olsun. Tabii ki hemen hesap makinesiyle işlemler yapmanız doğru değil. Ancak soruyu çözüp cevabı bulduktan sonra işlemlerinizi kontrol etmek için hesap makinesini kullanabilirsiniz.

Matematikte başarılı olmak istiyorsanız bu gibi basit faktörlere dikkat etmeli, bu tavsiyeleri düzenli bir şekilde uygulamalısınız. Matematiği ciddiye alıp güzelce çalıştığınızda öğrenim sürecinizde, ileride meslek hayatınızda ve hatta günlük yaşantınızda hep rahat edersiniz. Çünkü matematik her yerde karşınıza çıkabilir!

Matematikte Pratik Yaptıkça Gelişir Miyiz?

Önceden de belirttiğimiz gibi eğer matematikte iyi olmak istiyorsanız belli konuları tamamen anlayana kadar pes etmemelisiniz.

Eğer bir öğrenciyseniz sadece derse gitmek yetmez. Evde de düzenli matematik çalışmalı, tekrar yapmalısınız. Pratik yapmaya devam etmek için özel dersler almayı da düşünebilirsiniz. Ebeveynleriniz ek dersler için para öderken tembellik etmeyin ve matematikle ilgili tüm sorularınızı giderin!

Gelişmek için çaba göstermeniz gerekir. Matematik öğrenme sürecinde tek başınızayken gösterdiğiniz performans oldukça önemlidir.

Matematik çalışarak geçirdiğiniz zamanları, öğrenim sürecinize katkıda bulunacak verimli bir etkinlik olarak düşünün. Bu derste seviyenizi geliştirmek için bu kaliteli etkinliğe ihtiyacınız var!

Pratik yapmaya devam ederseniz edindiğiniz bilgiler gittikçe mükemmelleşir. Ve o bilgilerin kalıcı olmasını sağlarsınız.

Ancak pratik, yeterli yaptığınızda verimli olabilecek bir öğrenme metodudur. Öğretmenler öğrencileri hep pratik yapmaya, alıştırma çözmeye teşvik eder. Ancak bunu ne kadar yapmaları gerektiğinden pek bahsetmezler. Çünkü her öğrencinin öğrenme süresi farklıdır. Mesela bir öğrenci sınıfta çözemediği bir problemi evde çözmeye çalışıp konuyu tamamen anlayabilir. Ancak başka bir öğrencinin saatlerce konu anlatımına bakması, benzer sorular çözmesi gerekebilir. Tüm bunların sonucunda bile hâlâ konuyu tam olarak anlamayabilir.

Pratik yaparak iyice kavradığınız konular hem sınavlardan daha iyi notlar almanıza yardımcı olur hem de ileride karşılaşacağınız sorulara sizi hazırlar. Bu nedenle sorunu tam olarak halledene kadar pes etmeyin! Matematikte bir konuda çok zorlanırken başka bir konuyu çok kolay bulabileceğinizi unutmayın.

Her alanda mükemmeli yakalamak çok zordur. Doğaüstü varlıklar değiliz sonuçta. Ancak azim, düzenli çalışma ve dikkatle herhangi bir alanda kendinizi çok güzel geliştirebilirsiniz!

Özel ders öğretmeninizle ders yaparken öğretmeninizin yaptığı düzeltmeleri not edin. Kendi yapacağınız tekrarları daha verimli hâle getirmek için öğretmeninizden yaptığınız yanlışların doğrusunu anlatmasını isteyin.

 Matematik Becerilerinizi Geliştirmek için Hep Sorular Sorun!

Matematik diğer derslere göre daha fazla merak gerektirir.

Herhangi bir yerde takıldığınızda, kafanız karıştığında veya bir kavramı kafanızda netleştiremediğinizde mutlaka öğretmeninize sorun.

Birinden duyacağınız cevap başka birinin cevabından çok daha açıklayıcı olabilir. Birinin anlatma tarzı, kullandığı kelimeler size daha net gelebilir. Bu nedenle farklı farklı kişilere matematik soru sor!

Matematik öğretmeninizin kötü olduğunu düşünmenizin sebebi, yaklaşımının size uygun olmaması olabilir. Bu nedenle bir özel ders öğretmeniyle anlaşırken tarzınızın uyuştuğundan, anlamadığınız noktaları size farklı yöntemlerle anlatabileceğinden emin olun. Böylece öğretmeniniz yanlışlarınızı görüp sizi uyarır ve zayıf olduğunuz konularda kendinizi geliştirirsiniz.

Yaşadığınız sorunları belirlemeyi öğrendiğinizde bu sorunları çözmeniz de daha kolay olacaktır. Böylece matematik seviyenizi geliştirebilirsiniz.

En iyi Matematik öğretmenleri müsait
Mustafa
5
5 (105 yorum)
Mustafa
₺750
/saat
Gift icon
İlk ders ücretsiz!
Meli̇ha
5
5 (23 yorum)
Meli̇ha
₺700
/saat
Gift icon
İlk ders ücretsiz!
Ahmet
5
5 (132 yorum)
Ahmet
₺800
/saat
Gift icon
İlk ders ücretsiz!
Mustafa
5
5 (24 yorum)
Mustafa
₺600
/saat
Gift icon
İlk ders ücretsiz!
Tuğba
5
5 (22 yorum)
Tuğba
₺400
/saat
Gift icon
İlk ders ücretsiz!
Harun
5
5 (54 yorum)
Harun
₺1000
/saat
Gift icon
İlk ders ücretsiz!
Eren
5
5 (50 yorum)
Eren
₺1000
/saat
Gift icon
İlk ders ücretsiz!
Mehmet sami
5
5 (21 yorum)
Mehmet sami
₺500
/saat
Gift icon
İlk ders ücretsiz!
Mustafa
5
5 (105 yorum)
Mustafa
₺750
/saat
Gift icon
İlk ders ücretsiz!
Meli̇ha
5
5 (23 yorum)
Meli̇ha
₺700
/saat
Gift icon
İlk ders ücretsiz!
Ahmet
5
5 (132 yorum)
Ahmet
₺800
/saat
Gift icon
İlk ders ücretsiz!
Mustafa
5
5 (24 yorum)
Mustafa
₺600
/saat
Gift icon
İlk ders ücretsiz!
Tuğba
5
5 (22 yorum)
Tuğba
₺400
/saat
Gift icon
İlk ders ücretsiz!
Harun
5
5 (54 yorum)
Harun
₺1000
/saat
Gift icon
İlk ders ücretsiz!
Eren
5
5 (50 yorum)
Eren
₺1000
/saat
Gift icon
İlk ders ücretsiz!
Mehmet sami
5
5 (21 yorum)
Mehmet sami
₺500
/saat
Gift icon
İlk ders ücretsiz!
Başlayın

Matematik Okumayı Öğrenme

Matematik sorularında genelde cevabı bulabileceğiniz kavramlar veya en azından problemi mantıklı bir şekilde ele almanıza yardımcı olacak ögeler yer alır.

Bunları ögeleri gelmeyin: Testin tamamını inceleyin, kaç soru olduğuna bir bakın, ne kadar zamanınızı alacağını düşünün ve hangi soruların daha kolay olduğunu belirleyin.

Bazıları kolay olanlardan, bazıları zor olanlardan başlamayı tercih eder. Hangi stratejiyi izleyeceğiniz size kalmış.

Son olarak sorulardaki kelimeleri dikkatlice okuyun.

Bu, konuyu anlamanızı ve alıştırmanın farklı noktalarını belirlemenizi sağlar. Böylece yanlış anlaşılmalara mahal vermemiş olursunuz.

Matematik sorularını okumak kitap okumak gibi değildir: Soruları kendi yöntemlerinizle çözümleyin.

Soruları iyice okuyun. Gördüğünüz kavramlara ilişkin formülleri vs. hemen gözünüzün önünde canlandırın.

Bu, gireceğiniz önemli sınavlarda da işinize yarar. Bir soruyu iyice anlamadan çözmeye başlamamalısınız. Mümkünse ve zamanınız varsa soruyu birkaç kere okuyun. Sizden ne istendiğini iyice anlayın. Verilen sayılara dikkatli bakın. Böylece yapacağınız küçük işlem hatalarının önüne geçmiş olursunuz.

Özel Matematik Öğretmeninizle Etkili Öğrenin

Daha önce bahsettiğimiz deney gibi birçok araştırmayla farklı görüşler ortaya çıktı.

Bazı çocukların matematik derslerinde neden daha iyi olduklarını açıklamak için ABD'de Stanford Üniversitesinde 8 hafta boyunca üçüncü sınıf öğrencileri (8-9 yaş) üzerinde çalışmalar yapıldı. Bilim adamları 24 öğrenciyi özel bir matematik ders programına dâhil etti. Bunun sonucunda çocukların yeterlilik yüzdelerinin IQ, bellek ve bilişsel yetenekleri fark etmeksizin %8 ile %198 arasında değiştiğini gözlemlediler.

Discovery dergisi şöyle diyor: "Araştırmalara göre matematikte iyi olan çocuklarda daha büyük bir hipokampus, geniş bir hafıza alanı ve hipokampus ile beynin uzun süreli hafıza ve alışkanlık edinme kısımları arasında daha güçlü sinirsel bağlantılar var."

Aldıkları eğitimden en yüksek şekilde yararlanan çocukların beyinlerindeki yapısal farklılıkları gösteren bu bulgular, gelecekte gençlere matematik öğretme yöntemlerini geliştirmenin yollarını bulmamıza yardımcı olabilir. Biz bu süreçte alabileceğimiz her türlü yardımı almalı ve öğretmenlerimizin bize aktardığı bilgileri iyice kavramaya çalışmalıyız!

Özel ders matematik
Özel ders öğretmeniyle matematiğinizi nasıl geliştireceğinizi öğrenirsiniz. | Kaynak: Unsplash

Matematik özel ders öğretmenleri size rehberlik etmek için var. Öğretim becerilerine ek olarak size matematik testlerinizi daha iyi yapmanız için ihtiyacınız olabilecek materyalleri sağlarlar.

Matematikte işinize yarayabilecek birçok farklı materyal vardır:

  • Öğretme tutkusunu paylaşmak ve öğrencilere yardımcı olmak isteyen öğretmenlerin matematik videoları
  • Online matematik egzersizleri, testler ve alıştırmalar
  • Çözümlü matematik testleri: Bu testlerle soruların nasıl çözüldüğünü iyice kavrayabilirsiniz.
  • Çıkmış sorular: Kendinizi gireceğiniz sınavlara hazırlayabilir, kendinizi deneyebilirsiniz.

Sık Yapılan Matematik Hatalarını Yapmaktan Kaçının

Matematikte iyi olmak için sık yapılan bazı hatalardan kaçınmalısınız. Bu yaygın hataları nasıl önleyeceğinizi bilirseniz derse daha iyi odaklanabilirsiniz.

  • Aşırı güven: Beyniniz farklı bilgi parçacıklarını kullanacağından belli yeteneklerinize fazla güvenmeyin. Problemleri çözebilmek için zayıf noktalarınızın farkında olun.
  • Derste zaman kaybetmek: Matematikte sadece derse gitmiş olmanız yetmez, dersi iyice dinleyip anlamalısınız. Öğretmeninizi ciddiye alın. Öğrenme sürecinde bu çok etkilidir. Onların asıl amaçlarının size bir şeyler öğretmek, sizi desteklemek olduğunu unutmayın.
  • Yanlışların üzerinden geçmemek: Yaptığınız yanlışları anlamalı, doğrusunu iyice kavramalı ve çözümde kullanmanız gereken yöntemi keşfetmek için her testteki yanlışlarınızın üzerinden geçin.
  • Yalnızca sınav olduğunda çalışmak: Beyniniz kısa sürede o kadar bilgiyi muhafaza edemez. Düzenli çalışın ve bunu bir alışkanlık hâline getirin.
  • Sürekli hesap makinesiyle işlem yapmak: Hesap makinesi sadece bir araçtır. Kendi bilginizi tamamen bir kenara bırakıp sadece bu araca güvenmemelisiniz. Mental aritmetikte kendinizi geliştirmeli, işlemleri aklınızdan çözmeye çalışmalısınız.

Her Öğrenci için Özel Tasarlanmış Özel Dersler

Her öğrenci Albert Einstein kadar zeki olamaz tabii ki. Aslında her öğrencinin kendine göre güçlü ve zayıf yanları vardır.

Bu nedenle herkesin alması gereken özel ders sayısı farklıdır. Alınması gereken ders sayısı öğrencinin seviyesine, bilgisindeki boşluklara, motivasyonuna ve isteğine bağlıdır.

Daha önce de dediğimiz gibi rutin çok önemlidir. Matematikte iyi olmak istiyorsanız düzenli bir şekilde çalışmanız gerekir.

Öyleyse özel ders matematik öğretmeniyle size özel hazırlanmış programlarla organize bir şekilde çalışmayı bir düşünün!

Superprof

Öğretmen ve öğrencileri birleştiren özel ders platformu Superprof'ta etrafınızdaki özel ders öğretmenlerini veya başka şehirlerden online ders veren öğretmenleri bulabilirsiniz.

Türkiye'de matematik saatlik ders ücreti Superprof'ta ortalama 59 TL. Ve bu öğretmenlerin çoğunun ilk dersi ücretsiz! Böylece öğretmenle tarzınızın uyuşup uyuşmayacağına bakabilir, herhangi bir anlaşma yapmadan önce ücretsiz bir dersle deneme yapabilirsiniz.

Özel ders ücretleri bütçenizin üstündeyse webcam üzerinden verilen derslere bir göz atın. Bu dersler genelde çok daha ucuz olabiliyor.

Superprof'ta matematikçiler, nitelikli ve tecrübeli öğretmenler, sadece bilgi ve becerilerini aktarmak isteyen matematik meraklılarını bulabilirsiniz.

Ders ücretinin yüksek olması öğretmenin çok iyi olduğunu göstermeyeceği gibi düşük olması da öğretmenin kötü olduğunu anlamına gelmez. Kendi ihtiyaçlarınıza ve bütçenize en uygun öğretmeni bulana kadar kararınızı vermeyin. Böylece zamanınız ve paranız boşa gitmemiş olur. Ancak tabii ki bu derslerle eğitim hayatınıza ve gelecekteki meslek hayatınıza yatırım yaptığınızı aklınızda tutarak bütçenizin bir kısmını bu derslere ayırmaktan da çekinmeyin!

Özel ders öğretmeninizle iyi bir ilişkinizin olması çok önemlidir. Bu iyi iletişim derslerden aldığınız verimi de olumlu yönde etkileyecektir.

Yakınınızda oturmayan bir öğretmeni seçecek olursanız öğretmeninizle anlaşıp ihtiyaç duydukça Skype görüşmeleriyle birkaç noktanın üzerinden geçebilirsiniz. Ayrıca özel ders öğretmeniniz size işinize yarayacak materyaller, eğlenceli alıştırmalar gönderebilir. Böylece tüm gün formül ve denklemlerin içinde boğulmazsınız!

 

 

 

Bu yazıyı beğendiniz mi? Puanlayın!

5,00 (3 puanlama)
Loading...

Seda

Spor yapmayı, film izlemeyi seven; farklı bir kültürü keşfederken ilk yemeklerini deneyen bir çevirmenim.