Belki de üniversiteyi yeni bitirmiş veya üstünden biraz zaman geçmiş, önünüzdeki kariyer seçeneklerini bir gözden geçiriyor olabilirsiniz.

Muhasebeyi seçerseniz 200.000'den fazla insanın çalıştığı bir sektöre ayak basmış olacaksınız.

Karar vermekte zorlanıyor olabilirsiniz. Hayatınızdaki belirsizlikler ve bazı kısıtlamalar karar verme yetinizi etkiliyor olabilir. Şimdi bu makalemizde muhasebeci nedir onu öğreneceğiz.

Öncelikle tüm muhasebecilerin matematikte bir dahi olduğunu kesinlikle düşünmemelisiniz. Günümüzde yoğun hesaplamaları artık muhasebecilik programları yapıyor.

Ayrıca muhasebecilere her iş dalında ihtiyaç duyulduğunu bilmelisiniz. Moda tasarımcılarından film yapımcılarına, emlakçılardan kâr amacı gütmeyen kuruluşlara kadar herkesin finans uzmanlarına ihtiyacı vardır.

Yeminli Mali Müşavirler Derneği gibi kuruluşlara üye olarak dünyanın her yerinde iş fırsatları yakalayabilirsiniz. Dünyadaki en büyük ticaret merkezlerini bir düşünün: New York, Frankfurt, Tokyo, Zürih, Hong Kong, Chicago ve Singapur.

Hem muhasebecilik otomasyonun ilerlemesiyle tehlikeye girmeyen nadir işlerden biri. Tabii ki bilgisayar programları vs. gittikçe gelişiyor ve büyük sayılarla yapacağınız hesapları kolaylaştırıp size zaman kazandırıyor. Ama bu da müşterilerinize daha fazla vakit ayırarak onlara finansal strateji tavsiyeleri verebileceğiniz anlamına geliyor.

Ayrıca işiniz güvende olacak. Şirketler yeniden yapılandırma amacıyla veya zarar görerek küçülmeye gittiğinde, bu zor zamanlardan nasıl geçileceği konusunda finans departmanıyla çalışır. Böyle bir durumda sizin işten çıkarılma olasılığınız daha az olacaktır.

Hâlâ karar veremeyip muhasebe ne demek diye düşünüyorsanız konuyu sizin için biraz daha irdeleyelim.

Muhasebeci nasıl olunur
Muhasebe çalışmaları uzun ve yorucu olabilir ama sonunda emeğinizin karşılığını mutlaka bulursunuz. | Kaynak: Unsplash
En iyi Muhasebe öğretmenleri müsait
Ufuk
5
5 (36 yorum)
Ufuk
₺450
/saat
Gift icon
İlk ders ücretsiz!
Mehmet
5
5 (30 yorum)
Mehmet
₺750
/saat
Gift icon
İlk ders ücretsiz!
Emir taylan
5
5 (45 yorum)
Emir taylan
₺900
/saat
Gift icon
İlk ders ücretsiz!
Merve
5
5 (15 yorum)
Merve
₺150
/saat
Gift icon
İlk ders ücretsiz!
Seda
5
5 (11 yorum)
Seda
₺250
/saat
Gift icon
İlk ders ücretsiz!
Miray
5
5 (11 yorum)
Miray
₺1
/saat
Gift icon
İlk ders ücretsiz!
Menduh
5
5 (7 yorum)
Menduh
₺1000
/saat
Gift icon
İlk ders ücretsiz!
Zehraipek
5
5 (4 yorum)
Zehraipek
₺400
/saat
Gift icon
İlk ders ücretsiz!
Ufuk
5
5 (36 yorum)
Ufuk
₺450
/saat
Gift icon
İlk ders ücretsiz!
Mehmet
5
5 (30 yorum)
Mehmet
₺750
/saat
Gift icon
İlk ders ücretsiz!
Emir taylan
5
5 (45 yorum)
Emir taylan
₺900
/saat
Gift icon
İlk ders ücretsiz!
Merve
5
5 (15 yorum)
Merve
₺150
/saat
Gift icon
İlk ders ücretsiz!
Seda
5
5 (11 yorum)
Seda
₺250
/saat
Gift icon
İlk ders ücretsiz!
Miray
5
5 (11 yorum)
Miray
₺1
/saat
Gift icon
İlk ders ücretsiz!
Menduh
5
5 (7 yorum)
Menduh
₺1000
/saat
Gift icon
İlk ders ücretsiz!
Zehraipek
5
5 (4 yorum)
Zehraipek
₺400
/saat
Gift icon
İlk ders ücretsiz!
Başlayın

Muhasebeci Olmak için Gerekli Nitelikler

Muhasebeci olmaya giden birçok farklı yol vardır. Bu konuya meraklıysanız illa ki üniversitede eğitimini almanız gerekmiyor. Halk Eğitim Merkezleri, İsmek, Komek, Kaymek, Gasmek gibi kurumlar ücretsiz muhasebe kursları veriyor. Ancak isterseniz ücretli özel bir kursa da katılabilirsiniz.

Online muhasebe kursu da oldukça yararlı bir seçenek olacaktır.

Genel muhasebe kurslarında yaklaşık 180 saatlik muhasebe dersleri alırsınız. Bilanço, defteler-mizan, varlık hesapları, kaynak hesapları, nazım hesaplar gibi konuları öğrenirsiniz. Ayrıca büro işlerini yapabilme bilgi ve becerisini kazanırsınız. Böyle bir programın sonunda alacağınız sertifikayla muhasebe, finans ve dış ticaret gibi faaliyetleri olan bir iş yerinde genel muhasebe işleri yapabilir ve muhasebe birimlerine çalışabilirsiniz.

Peki, ön muhasebe nedir ne yapar? Temel muhasebe bilgisine sahip olduğunuzda yaklaşık 300 saatten oluşacak bir ön muhasebe kursuna başlarsınız. Bilgisayar kullanma, perakende satış belgeleri, fatura ve irsaliye, fatura yerine geçen belgeler, paket program yükleme, cari hesaplar, çek-senet, bakım ve yedekleme gibi konuları öğrenirsiniz.

Ön muhasebe sertifika sınavından 100 puan üzerinden 45 puan ve üzeri puan almanız gerekir. Hangi kursa gidecek olursanız olun, sertifikalar Milli Eğitim Müdürlüğünce onaylanmalıdır.

Bilgisayarlı muhasebe kurslarında ise LUCA, GO 3, MIKRO V15, ETA SQLV8 gibi ticari paket programlarını öğrenirsiniz. Böylece işletmelerde muhasebe işlerini bilgisayar yardımı ile hızlı ve güvenli bir şekilde yapma beceriniz olur. Ön muhasebeci, muhasebe uzmanı, ön büro personeli, yönetici asistanı gibi bir pozisyonda çalışma imkânınız olur.

Bazı kurslar uzaktan eğitim imkânı bile sağlıyor!

Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik sınavları her yılın ilk aylarında yapılır. Sınav takvimine ve gerekli bilgilere Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Temel Eğitim Staj Merkezi sitesinden ulaşabilirsiniz.

Muhasebeci nedir, defter tutar mı
Elle defter tutma geride kaldı. Artık çoğu şey bilgisayarda yapılıyor! | Kaynak: Unsplash

Elle defter tutmanın modası geçiyor. Artık çoğu şey bilgisayarda yapılıyor! | Kaynak: Unsplash

Muhasebecinin Alacağı Ücret Nedir?

Muhasebeci maaşları şehirden şehre, şirketten şirkete, uzmanlık seviyesine göre değişebiliyor.

Özel sektörde yeni başlayan bir muhasebeci asgari ücret ile 3200 TL arası bir maaş alıyor. 1-5 yıl arası tecrübeli muhasebeci maaşı 4500 TL'ye kadar çıkabiliyor. 5 yıllık deneyime sahip olan ve nispeten büyük bir şirkette çalışan muhasebeciler ise 5000-12000 TL maaş alabiliyor. Tabii bunların yanında prim de oluyor.

Devletteyse yeni başlayan en alt kademe muhasebeci maaşı 3185 TL iken en yüksek kademe muhasebeci maaşı 4125 TL.

Muhasebeci Olarak Nerede İş Bulabilirsiniz?

HER YERDE!

Köşedeki dükkândan çok uluslu bir şirkete kadar tüm iş yerlerinin bir muhasebeciye ihtiyacı vardır. Her şirket sizin için potansiyel bir iş alanıdır.

Devlette veya özel bir iş yerinde çalışabilirsiniz.

Peki, muhasebeci nasıl olunur?

2020 için serbest muhasebeci mali müşavir olma şartları şöyledir:

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak
  • Medeni hakları kullanma ehliyetine sahip bulunmak
  • Ayırt Etme Gücü, Kısıtlılık, Erginlik şartlarına haiz olmak,
  • Kamu haklarından mahrum bulunmama,
  • Mahkumiyet hali şartında mahkum olmama şartını yerine getirmelidir.
  • Ceza ve disiplin kovuşturması sonucunda memuriyetten çıkarılmış olmamak
  • Meslek şeref ve haysiyetine uymayan durumları bulunmamak
  • Hukuk, iktisat, maliye, işletme, muhasebe, bankacılık, kamu yönetimi ve siyasal bilimler dallarında eğitim veren fakülte ve yüksekokullardan veya denkliği Yükseköğretim Kurumunca tasdik edilmiş yabancı Yükseköğretim Kurumlarından en az lisans seviyesinde mezun olmak veya diğer yükseköğretim kurumlarından lisans seviyesinde mezun olmakla beraber bu fıkrada belirtilen bilim dallarından lisansüstü seviyesinde diploma almış olmak.

3568 sayılı Yasanın 5. maddesine göre Serbest Muhasebeci Mali Müşavir olabilmenin özel şartları ise şunlardır:

  1. En az 3 yıl boyunca serbest muhasebesi mali müşavir ya da yeminli mali müşavirlerin yanında staj yapmak,
  2. Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik sınavında başarılı olmak ve sınavı kazanmış olma,
  3. Kanunları uyarınca vergi inceleme yetkisini almış ve mesleki yeterlilik sınavında başarılı olduktan sonra yeminli mali müşavirlik sınavını vermiş olanlarda, serbest muhasebeci mali müşavirlik sınavını kazanmış olma şartı aranmaz.
  4. Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ruhsatını almış olma şartlarıdır.

Muhasebecinin yapacağı iş şirkete göre farklılık gösterse de temelde aynıdır. Çalışanlara ait bordro ve sigorta prim hesaplamaları yapmak, çalışanların fazla mesai haklarını, ücretlerini, prim ve ikramiyelerini hesaplamak muhasebecinin görevleri arasındadır. Çalışanların işe giriş ve çıkış tarihlerini kayıt altına alırlar. Çalıştıkları şirketin nakit ve gayrimenkul kayıtlarını tutarlar. Kasa defteri, fatura, fiş, makbuz, irsaliye girişlerini kontrol ederler. Resmi makamlar ile yapılması gereken işleri yönetirler. Faturalama ve tahsilatları yaparlar. Senet, çek ve banka hesaplarını takip etmek de muhasebe elemanın sorumluluğundadır. Bilgi ve belgeleri kanunun belirttiği süre içinde arşivlemeleri ve takibini yapmaları gerekir.

Bazı muhasebeciler belli alanlarda uzmanlaşır.

Mesela adli muhasebe, yolsuzluk ve hile yapılmadığından emin olmak için yasalar doğrultusunda işletmelerin finansal kayıtlarını ve istatistiklerini inceler. Adli muhasebeci olarak hükûmet veya kolluk kuvvetlerinde çalışma olasılığınız yüksektir.

Adli muhasebeci, ticari hayatı yakından tanıyan ve sayıların arkasındaki gerçekleri görebilen kişidir. Muhasebecilik bilgi ve becerisini diğer bilgi ve becerilerle birleştirerek mahkemeler için kanıtlar sunabilen bir uzmandır.

Adli muhasebeciler aslında bilirkişi statüsündedir. Bir dava sürecinde hile veya sahtekârlıkla ilgili verilere ulaşarak bunları ortaya koyarlar; ihtiyaç hâlinde bunların analizini de yaparlar.

Veya şirketler muhasebesinde uzmanlaşabilirsiniz. Şirketler muhasebesinde şirket türlerini tanır, şirketlerin kuruluş işlemlerini ve muhasebe kayıtlarını yapmak gibi muhasebenin önemli konularını öğrenirsiniz. Şahıs şirketleri, kollektif şirketler, komandit şirketler, anonim şirketler, limited şirketler, kooperatiflerle ilgili her şeyi öğrenirsiniz. Şahıs şirketlerinin, sermaye şirketlerinin ve kooperatiflerin kuruluş işlemlerinin ve muhasebe kayıtlarının nasıl yapıldığını, kâr/zarar dağıtımlarını incelemeyi de öğrenirsiniz.

Analitik düşünme yeteneğiniz varsa sertifikalı iç denetçi (Certified Internal Auditor-CIA) olmayı da düşünebilirsiniz. CIA adayı olmak için üniversite düzeyinde bir öğretim kurumundan lisans diploması almış olmanız gerekir. Sertifikalı bir iç denetçi olarak bir şirketin küresel risk ve kontrol yönetimini gözden geçirir ve finansal durumunu, yasayla uyumunu ve verimliliğini iyileştirirsiniz.

Muhasebe nedir ne yapar
Para saymak eskiden muhasebecilerin iş tanımı içinde yer alsa artık bu iş genelde müşavirliğe düşüyor. | Kaynak: Unsplash

Para olan her yerde muhasebe de vardır. Muhasebe çok eskiden basit bir defter tutma rolünü üstlenirdi. Günümüzdeyse çok uluslu büyük şirketlerin finansal değerlendirme ve denetleme işleri muhasebeye kalıyor.

Büyük küçük her işletmenin finansal faaliyetleri yasalara göre ve düzgün bir şekilde işlemelidir. Yani her işletme mutlaka bu alanda bir uzmana ihtiyaç duyar. Bu nedenle muhasebe her zaman dünyasında çok önemli bir meslek dalı olacaktır.

Bu yazıyı beğendiniz mi? Puanlayın!

4,33 (9 puanlama)
Loading...

Seda

Spor yapmayı, film izlemeyi seven; farklı bir kültürü keşfederken ilk yemeklerini deneyen bir çevirmenim.