Bir işi sıfırdan öğrenmenin veya bir görevi yerine getirmenin zorluğunu ancak aynı süreçten geçen kişiler anlayabilir.

İngilizce öğrenmek isteyen ve bunun için çabalayan dil öğrencileri bilmelidir ki, İngilizce diğer dillere göre öğrenmesi daha kolay olsa da yine de akıcı bir şekilde konuşmak zor bir iştir, oldukça fazla pratik gerektirir ve derslerde ilerledikçe karmaşıklaşan bir gramer karşınıza çıkar. İngilizce başlangıç dersleri ile başlayarak gramer karmaşıklığını kolay hale getirebilirsiniz.

Online İngilizce eğitim almak oldukça yaygınlaşmıştır.

Anlamsız gramer kuralları, düzensiz telaffuzlar, hem zaman belirten hem de bir eylemi ifade eden fiillerin düzensiz zaman çekimleri bazen basit zorluklardan ziyade aşılamaz bir barikat gibi görünebilir.

İngiliz İngilizcesi mi Amerikan İngilizcesi mi konuşmayı öğrenmek istediğinize henüz karar veremediyseniz gelin İngilizce öğrenme yoluna bu ikilemi çözerek başlayalım.

Özel İngilizce dersi İstanbul veya İzmir gibi büyük şehirler de çok fazla tercih ediliyor.

En iyi İngilizce öğretmenleri müsait
Ryan
5
5 (153 yorum)
Ryan
₺850
/saat
Gift icon
İlk ders ücretsiz!
Elif
5
5 (22 yorum)
Elif
₺390
/saat
Gift icon
İlk ders ücretsiz!
Canay
5
5 (47 yorum)
Canay
₺700
/saat
Gift icon
İlk ders ücretsiz!
Charles
5
5 (56 yorum)
Charles
₺500
/saat
Gift icon
İlk ders ücretsiz!
Yiğitcan
5
5 (42 yorum)
Yiğitcan
₺500
/saat
Gift icon
İlk ders ücretsiz!
Kadir
5
5 (69 yorum)
Kadir
₺750
/saat
Gift icon
İlk ders ücretsiz!
Londoner
5
5 (161 yorum)
Londoner
₺350
/saat
Gift icon
İlk ders ücretsiz!
Asya
5
5 (28 yorum)
Asya
₺300
/saat
Gift icon
İlk ders ücretsiz!
Ryan
5
5 (153 yorum)
Ryan
₺850
/saat
Gift icon
İlk ders ücretsiz!
Elif
5
5 (22 yorum)
Elif
₺390
/saat
Gift icon
İlk ders ücretsiz!
Canay
5
5 (47 yorum)
Canay
₺700
/saat
Gift icon
İlk ders ücretsiz!
Charles
5
5 (56 yorum)
Charles
₺500
/saat
Gift icon
İlk ders ücretsiz!
Yiğitcan
5
5 (42 yorum)
Yiğitcan
₺500
/saat
Gift icon
İlk ders ücretsiz!
Kadir
5
5 (69 yorum)
Kadir
₺750
/saat
Gift icon
İlk ders ücretsiz!
Londoner
5
5 (161 yorum)
Londoner
₺350
/saat
Gift icon
İlk ders ücretsiz!
Asya
5
5 (28 yorum)
Asya
₺300
/saat
Gift icon
İlk ders ücretsiz!
Başlayın

İngilizce Konuşmayı Öğrenmek

Kraliçe İngilizcesi

İngilizceyi sonradan öğrenen kişiler genelde, temsil ettiği sosyal sınıf ve eğitim kalitesinden dolayı mümkün olan en süslü ve ağır aksanı edinmek isterler.

Peki kolay İngilizce konuşma öğrenmek için bu gerçekten gerekli mi?

Tarihsel olarak bakıldığında Kral veya Kraliçe'nin İngilizcesi eğitim, statü ve duruşun temsilcisidir ve hala da aynı şekilde görülür.

Oxford Sözlüğü'nde Kraliçe İngilizcesini şöyle tanımlar:

İngiltere'de eğitimli kişilerce yazılan ve konuşulan İngilizcedir.

Elbette bununla Doğu Londra'da konuşulan Cockney aksanı, Galce veya İskoçça konuşan İngilizlerin eğtimsiz veya düşük sınıftan olduğu asla anlaşılmamalı.

Daha ziyade, bu ifade uzun zamandır devam eden İngiliz yönteminin sosyal anlamda en üst noktasını temsil ettiği varsayımının bir yansımasıdır. Halbuki standart İngilizce konuşan herkes en yüksek sosyal kademede sayılmalıdır.

Örneğin My Fair Lady filminde gerçek bir centilmen olan Profesör Higgins sokakta çiçek satan ve oldukça küfürlü konuşan bir kızı yüksek sosyete bir kadına dönüştürmeyi teklif eder, hem de sadece onu düzgün bir şekilde giydirerek ve konuşma şeklini değiştirerek!

Başroldeki kız filmin sonunda, günlerce süren yoğun İngilizce konuşma dersleri ile İngilizce konuşmasını değiştirerek sosyal ayrımı kanıtlamayı başarır.

BBC İngilizcesi

BBC İngilizcesi kabul edilen telaffuz olarak da bilinir.

My Fair Lady'deki gibi seviyeli bir aksanı vardır, fazla etkileyici değildir ve uluslararası camiada anlaşılabilir bir düzeydedir.

BBC Radyo I.Dünya Savaşı'ndan sonra yayın yapmaya başladığında dünya çapında konuşulan İngilizcenin çeşitliliği, bu girişimin neredeyse başarısız olacağını düşündürtüyordu.

Kim anlamadığı bir radyo istasyonunu dinlemek isterdi ki?

O zamanlar İngiliz İngilizcesinin elli altıdan fazla lehçesi aktif olarak konuşuluyordu. Bugün de bu lehçelerin çoğu kullanılmaya devam etmektedir.

Britanya'da ve dünyanın her bir yanında İngilizce aksanlarının bu denli çeşitliliği, radyoda sunum yapanların kablosuz telsizin düşük teknolojili ortamı sebebiyle anlaşılabilmeleri için daha ayrıntılı ve abartılı bir konuşma yöntemi öğrenmek zorunda kalmalarını gerektiriyordu.

BBC sunucularının titizliğine rağmen, bugün küresel olarak İngilizce konuşanların yüzde ikisinden daha azının BBC İngilizcesi konuştuğu tahmin ediliyor.

Kelime bilginizi ve telaffuzunuzu geliştirdiğiniz İngilizce öğrenme sürecinde size Standart İngilizce kelime telaffuz üzerinde çalışmanızı öneririz.

İngilizce aksan edinebilmek için İngiltere'ye seyahat edebilirsiniz
İngiliz aksanı edinmek istiyorsanız bir süre İngiltere'de vakit geçirmenizde fayda var. |Kaynak: Unsplash

Dil ve Algı

Dili kullanma şeklinin ve sahip olunan aksanın, toplumun sizin hakkınızda belli önyargılarda bulunmasına yol açması gerçeği yalnızca romanlar ve masallarda değil gerçek hayatta da işler.

Eskiden İngiliz sosyetesine girmek isteyen genç kızların temel görgü kuralları eğtimi aldığı kurumlar oldukça yaygındı. Bu okullarda adabı muaşeret, kadınlara has olduğu düşünülen nitelikler (düzgün el yazısı, çiçek düzenleme vb.), dil becerileri ve fiziksel görünüşüne dikkat etmeyi öğreterek her anlamda onları zerafet abidesi haline getirirlerdi.

Şimdilerde çoktan adı dahi unutulan bu 'görgü okulları' 1960'larda popülaritesini yitirmeye başladı. İlginçtir ki İsviçre'de bu tür görgü okulları genç kız ve erkeklere hala hizmet vermeye devam ediyor.

Bu tarz okullar genelde klasik okul eğitiminin yanı sıra gençlerin yaşam biçimini düzenlemek üzere faaliyet gösterir.

Görgü kuralları dersleri, bu eğitimi almayan diğer genç kızları kötü göstermek için değil, eğitim alan kızları yüksek toplumlu hanımefendiler olarak öne çıkarmak için tasarlanıyordu. Bununla birlikte bu okulları bitirmenin asıl amaçlarından biri de kızları gelecekteki kocalarına daha çekici(!) bir hale getirmekti.

Bu okullara ihtiyaç duyulmaması ve kadınların kendilerini kocalarına beğendirmek için konuşma dersi almayı bırakması İngiliz toplumunun geçen yüzyıldan bu yana genel olarak ne kadar ilerlediğini gösteriyor!

2005 yılında İngiltere'de Ladette To Lady adında bir reality show (sıradan insanların yaşamlarını konu alan televizyon programı) yayınlandı. Bu programda çiçek düzenleme eğitmeni, aşçılık eğitmeni ve daha birçok eğitmenin sıkı gözetmenliği altında adeta bir sosyete hanımefendisine dönüştürülüyordu. Kızları eğiten diğer eğitmenler arasında dans eğitmeni, diksiyon eğitmeni ve toplumsal bilgiler öğretmeni de vardı.

İngiltere'de üç yıl üst üste düzenlenen program, modern toplumdaki değişikliklerin sadece kadınların konumu ile değil, aynı zamanda konuşma dilinin gelişimiyle de gerçekleşebileceğini vurguladı. Çokça eleştirilen bu yapımın ardından aslında katılımcıları birçok başarı öyküsü izledi. Bazı katılımcılar çalkantılı yaşamlarını, daha fazla öz saygı, feminenlik ve özgüven kazanarak tersine çevirdiler.

Bu televizyon programının tartışmalı yönleri bir kenara bırakılırsa aslında dil ve kimlik hakkında birçok noktaya ışık tuttuğunu gözlemleyebiliriz.

Konuşma şeklimiz ve kelime seçimlerimiz sebebiyle yargılanmalı mıyız? Dili iyi konuşma kapasitemiz veya yetersiz karışımız neden sosyal sınıfımızı belirler? Düzgün bir şekilde konuşmak bizi daha iyi insanlar mı yapar?

Kate Winslet gibi bazı oyuncular aksanlarının bazı rolleri almasına yardımcı olduğunu açıklamıştır.

İngilizce Konuşma Becerisi Nasıl Geliştirilir

İngilizceyi sonradan öğrenen kişiler en az anadili İngilizce olanlar kadar kelime bilmeli ve gramer konularına hakim olmalıdır.

Anadiliniz Gibi İngilizce Konuşun

Bir toplum içinde benimsenmek için çoğu kişi o toplumun dilini öğrenme girişiminde bulunur.

İngilitere'de veya dünyanın herhangi bir yerinde İngilizce öğrenseniz de aksanınız muhtemelen İngiltere'de doğup büyümüş İngiliz aksanı olan brinden farklı olacaktır.

İngilizce konuşurken daha akıcı olabilmek için öğretmenler genelde öğrencilerine konuşma sırasında telaffuza  çok fazla kafayı takmamalarını tavsiye ederler.

İngilizce aksan çeşitliliği nedeniyle herhangi bir aksanı taklit etmek için gereğinden fazla zaman harcamak İngilizce öğrenme yolunda size bir engel teşkil edebilir.

Asıl odak noktanız kelime ezberi ve gramer olmalıdır.

Bir İngilizle konuşurken aksanınız ona farklı gelse de grameri doğru kullanmanızdan ve kelime dağarcığınızın zenginliğinden mutlaka etkilenecektir. Dil eğitim geçmişini temsil ediyorsa, kelime bilgisi ve kelimelerin doğru telaffuzu, da karşınızdakine iyi bir eğitim aldığınızı gösterecek ve olumlu bir izlenim bırakacaksınız.

İngilizce Konuşma Kalıplarına Odaklanın

Özellikle lisans düzeyinde veya çalıştığı alanda iş İngilizcesi öğrenenler dilde akıcılık kazanmak için öncelikle konuşma kalıplarına ve temel ifadelere öncelik vermelidir.

Konuşma kalıplarını öğrenmek yalnızca kelime bilginizi geliştirmekle kalmaz, aynı zamanda öğrendiğiniz kelimeleri doğru yerde doğru şekillerde nasıl kullanacağınızı da gösterir.

Dil öğrenenlerin genelde konuşma kalıplarına odaklanarak İngilizce kelime ve grameri ikinci plana atmasının aslında haklı bir sebebi var.

Britanya'da İngilizce konuşanların inanılmaz geniş ve kapsamlı aynı zamanda dışardan birinin anlaması çok zor olan bir halk argosu yani sokak dili vardır.

Yeni İngilizce öğrenen biri olarak günlük dilde argo kalıpları kullanamayabilirsiniz fakat yine de en popüler olan ifadelerden birkaçını öğrenmekten zarar gelmez!

Bir İngiliz normal konuşmasını eğlenceli ve argo ifadelerle süslediği için, böyle bir konuşmaya şahit olursanız her şeyi gerçek anlamıyla düşünmemenizi tavsiye ederiz.

  • Hemen hemen dil öğrenen herkes İngilizce kelimeleri ve cümle kalıplarını kendi anadilindeki karşılığına çevirerek anlamaya çalışır.
  • Dil öğrenmeye yeni başlayan kişiler kafasındaki düşünceleri önce kendi dilinde düzenler sonrasında öğrendiği yabancı dile çevirmeye çalışır.

İngilizceniz orta düzey veya üstündeyse normalde bu iki alışkanlığı da bırakmış olmanız gerekir.

İngilizce Kısaltma Yapıları ve Bağlaçlar

İngilizce kısaltmaları ve bağlaçları öğrenmek konuşma hızınızı artıracak ve kurduğunuz cümlenin içeriğinin gelişmesine yardımcı olacaktır.

Ana dili İngilizce olan kişlerin kelimeleri birbirine nasıl bağladığını bilmek, dinleme becerilerinizi geliştirmenize de yardımcı olacaktır.

Konuşma becerilerinizi geliştirmek için bağlaçların kullanımına mutlaka göz atın!

İngilizce aksan edinmek için bolca dinleme yapmalısınız
İngilizce konuşulan bir ülkede vakit geçirmeniz bolca dinleme yapmanıza olanak sağlayacaktır. |Kaynak: Pixabay

İngilizce Konuşma Pratiği

Kelimeleri bağlaçlarla bağlamak ve gereken yerde kısaltmalar yapmak, tüm cümle kalıplarını öğrenmek ve günlük dilde kullanılan argo kalıpları bol bol dinlemek İngilizcenizi geliştirmek için oldukça yararlı yöntemlerdir. Özellikle okul öncesi İngilizce eğitimi alan çocuklarda bu çok önemlidir.

Peki bu teorileri pratiğe nasıl dökebiliriz?

Her Gün Mutlaka İngilizce Konuşun

Dünyanın dört bira yanında şehir merkezinden uzak yaşayan ve kendi kendine dil öğrenmeye çalışanların, yeni kazandıkları dil becerilerini uygulamaya dökmek ve tekrar etmek için etkili yöntemler bulmaları biraz hayal gücü ve yenilik gerektirir.

İngilizce podcast yayınları yapan ve çeşitli materyaller sunan websitelerinin sayısı oldukça fazla. İngilizce konuşulan bir ülkede yaşamayan ve dil öğrenmeye gayret eden kişilerin pratik yapmakta en çok zorlandığı konu ise 'İngilizce konuşma'dır.

Konuşma pratiği yapmak isteyenler aşağıdaki sitelere göz atabilir.

  • Superprof, alanında deneyimli öğretmenlerden online veya evde ingilizce özel ders alabileceğiniz bir websitesi. Her öğretmenin saatlik ders ücreti ve yaşadığı yer fotoğrafıyla birlikte profilinde yer alıyor. İstediğiniz öğretmeni seçip ders saatinizi ayarlayabilirsiniz.
  • Conversation Exchange, dil öğrenenlerle ana dili İngilizce olan kişileri buluşturan bir sitedir. Dünyanın her yanından istediğiniz eğitmenle online görüşme ayarlayabilirsiniz.
  • Speaky, kendi görüntülü ve sesli, sohbet işlevine sahip bir dil öğrenme topluluğudur. Yaklaşık beş bin kişinin online olduğu bu sitede kendi istek ve ihtiyaçlarınıza göre bir konuşma partneri bulma olasılığınız oldukça yüksek.

Eğer hala Skype'ınız yoksa bir an önce indirmelisiniz!

Videolu görüşme yaptığınız partneriniz kelimeleri yazışınızı görebilir ve sizi geliştirecek tavsiyelerde bulunabilir.

Skype'ın yanı sıra online erişebileceğiniz ve telefonunuza indirebileceğiniz dünyanın en popüler sohbet uygulamalarından bazılarını aşağıda verdik. Hem birçoğu ücretsiz görüntülü görüşme imkanı da sunuyor!

  • Whatsapp: hepinizin bildiği gibi bu platformda, fotoğraf ve kısa mesaj göndermenin yanı sıra ister sesli ister videolu görüşme de yapılabiliyor.
  • WeChat: anlık mesaj ve video gönderilebilen bu platformda da videolu görüşme yapılabiliyor ve aynı zamanda kısa sesli dosya gönderimi de yapılabiliyor.

- Telefonunuzdan size özel kodu taratarak bilgisayarınız üzerinden de hesabınıza giriş yapabilirsiniz.

  • Line: Bu platform kullanımının kolaylığı ve video görüşmenin kalitesi bakımından Whatsapp'a rakip olarak görülür.
  • Viber: Sohbet uygulamalarından konu açıldığında Viber'den bahsetmeden geçilmez. Bu platform da diğer tüm genel mesajlaşma özellikleriyle birlikte görüntülü görüşme imkanına sahiptir.

Dünyanın neresinde olursanız olun İngilizce ana dilli bir kişiyle görüşme yapmak için bu uygulamaların birini veya hepsini kullanabiliriniz!

İngilizce Kelimelerde Tonlama ve Vurgu

Her dilde olduğu gibi İngilizcenin de belli bir ritmi vardır. Bu ritim ve tonlamaların farkına vararak birbirinden ayırmak dil öğrencilerinin en zorlandığı konulardan biridir.

İkinci dil olarak İngilizce öğrenen ve kendi ana dillerinde farklı bir tonlamayla konuşmaya alışkın olan kişiler genelde farkında olmadan tekdüze bir tonda İngilizce konuşurlar. Bunun sebebi de muhtemelen sesin nerede yükselip alçalacağını ve bu şekilde ne anlam ifade ettiğini tam olarak çözememiş olmalarıdır.

Konuşurken üzerine vurgu yaptığınız kelimeler söylediğiniz cümlenin anlamını değiştirebilir. Örneğin;

              I didn't tell you to clean your room.

cümlesini ele alalım. Bu cümlede vurgulu söylediğiniz kelimeye göre cümlede ifade edilen anlam değişir.

"I didn't tell you to clean your room" 'Sana odanı toplamanı ben söylemedim, bu senin kendi kararındı' anlamına gelebilir.

"I didn't tell you to clean your room" ise 'Sana kendi odanı toplamanı söylemedim, benim odamı toplamalıydın' olarak anlaşılması gayet mümkündür.

İngilizce konuşurken tonlama, vurgu ve iniş çıkışları en iyi şekilde kullanabilmeniz için İngilizceyi bol bol dinleme yaparak öğrenmeye çalışmalısınız.

Kelimeleri tek tek nasıl vurgulayacağınıza dair kuralları da öğrenebilirsiniz fakat cümle içinde kelimeye vurgu yaparak anlamı değiştirmeyi öğrenmeniz biraz daha uzun zaman alabilir.

Bu aşamada sizlere İngilizce filmler izlemenizi öneriyoruz.

Film izlemek ders çalışmanın en keyifli kısımlarından olsa gerek. Gelmiş geçmiş Amerikan ve İngiliz filmlerinin başarısına ve popülaritesine bakılırsa bu yapımlara dünyanın her yerinden ulaşılabilir.

Filmlerde konuşmaları hem sesli hem de yazılı olarak takip edebilirsiniz. Sesli kitaplar ise görsel araçlardan yararlanmadan dinleyicisini bolca İngilizce konuşmaya maruz bırakır.

İngilizce anlama düzeyinizi geliştirmek için  aşağıdaki siteden sesli kitapları ücretsiz olarak indirebilir ve gün içinde müsait oldukça dinleyebilirsiniz.

Librivox'u istediğiniz cihaza ücretsiz olarak indirebilir ve binlerce sesli kitaptan yararlanabilirsiniz. Yolda giderken ister klasik edebiyat eserlerini ister modern aşk ve para döngüsünde geçen hikayeleri dinleyebilirsiniz.

İngilizce konuşmaları dinledikçe tonlama ve vurguyu kafanızda oturtacak ve kısa zamanda kendi konuşmalarınızda kullanmaya başlayabileceksiniz.

Peki İngilizce konuşmaları dinlemek konuşmanızı nasıl geliştirir?

İngilizce kelime telaffuz edebilmek için yazmayı da öğrenmeniz gerekir
İngilizcedeki harflerin fonetiğini bilmek İngilizce konuşmanın ve yazmanın anahtarıdır. |Kaynak: Pixabay
En iyi İngilizce öğretmenleri müsait
Ryan
5
5 (153 yorum)
Ryan
₺850
/saat
Gift icon
İlk ders ücretsiz!
Elif
5
5 (22 yorum)
Elif
₺390
/saat
Gift icon
İlk ders ücretsiz!
Canay
5
5 (47 yorum)
Canay
₺700
/saat
Gift icon
İlk ders ücretsiz!
Charles
5
5 (56 yorum)
Charles
₺500
/saat
Gift icon
İlk ders ücretsiz!
Yiğitcan
5
5 (42 yorum)
Yiğitcan
₺500
/saat
Gift icon
İlk ders ücretsiz!
Kadir
5
5 (69 yorum)
Kadir
₺750
/saat
Gift icon
İlk ders ücretsiz!
Londoner
5
5 (161 yorum)
Londoner
₺350
/saat
Gift icon
İlk ders ücretsiz!
Asya
5
5 (28 yorum)
Asya
₺300
/saat
Gift icon
İlk ders ücretsiz!
Ryan
5
5 (153 yorum)
Ryan
₺850
/saat
Gift icon
İlk ders ücretsiz!
Elif
5
5 (22 yorum)
Elif
₺390
/saat
Gift icon
İlk ders ücretsiz!
Canay
5
5 (47 yorum)
Canay
₺700
/saat
Gift icon
İlk ders ücretsiz!
Charles
5
5 (56 yorum)
Charles
₺500
/saat
Gift icon
İlk ders ücretsiz!
Yiğitcan
5
5 (42 yorum)
Yiğitcan
₺500
/saat
Gift icon
İlk ders ücretsiz!
Kadir
5
5 (69 yorum)
Kadir
₺750
/saat
Gift icon
İlk ders ücretsiz!
Londoner
5
5 (161 yorum)
Londoner
₺350
/saat
Gift icon
İlk ders ücretsiz!
Asya
5
5 (28 yorum)
Asya
₺300
/saat
Gift icon
İlk ders ücretsiz!
Başlayın

İngilizce Kelimelerin Doğru Telaffuzu

Sesli kitapları dinlerken veya film izlerken çok farklı diyaloglarla karşılaşabilirsiniz.

İngilizce dilindeki kelimelerin bir kısmını yalnızca duyarak yazılışını tahmin etmeniz mümkün olabilir fakat yine de büyük bir kısmının nasıl yazılacağını tahmin edebilmek için İngilizce alfabesindeki harflerin fonetiğini iyice öğrenmelisiniz.

Peki bu bilgiye nereden ulaşabilirsiniz?

Günümüz teknolojisiyle birlikte ortaya çıkan bilgi zenginliğinde kaliteli ve güvenilir bir sözlük bulmak ancak bilgisayarınızı açıp kapamak kadar bir zaman alır. İnternet olmayan ortamlarda dahi kullanabileceğiniz sözlükler indirebilirsiniz.

İndireceğiniz sözlüğü seçerken kelimelerin yanında fonetik okunuşunun da verildiğinden emin olun.

Bazı sözlüklerde buna ek olarak kelimelerin hecelere ayrılma şekli de gösterilir.

Online sözlüklerin en güzel ve değerli özelliklerinden biri de kelimlerin Amerikan ve İngiliz İngilizcesinde nasıl telaffuz edildiğini gösteren ses kayıtlarına yer vermesidir.

Kelimelerin fonetik yazımındansa, hecelere ayırarak öğrenmek okumayı ve yazmayı kolaylaştırır.

İngilizce Derslerinde Ustalaşmanızı Sağlayacak Genel Heceleme Kuralları

Fonetik yazımı ve kelimeleri hecelerine ayırmayı öğrenmek İngilizcede ustalaşmanızı sağlayabilir. Aşağıda kelimeleri okumanızı kolaylaştıracak birkaç basit kuraldan bahsettik.

İngilizce kelime oluştururken yapmanız gereken kelimenin köküne bazı ön ekler ve son ekler eklemektir.

-y  -ies değişimi

Bir kelime sesli harfin ardından +y ile bitiyorsa çoğul yapmak için -s ekleyin.

Böylece, a key kelimesi keys, a ray kelimesi rays, ve a day kelimesi days e dönüşür.

Fakat örneğin difficulty kelimesi +y den önce sessiz harf barındırdığı için çoğul yapılırken difficulties şeklini alır.

Buna benzer şekilde baby kelimesi çoğul yapılırken babies, a company ise companies halinde kullanılır.

Çiftleme Kuralı

Peki put ve putt kelimelerinde aradaki sesli harf farklı okunurken neden but ile butt ın aynı okunduğunu hiç düşünüdünüz mü?

Etimolojiye merakı olanlar kelime kökenlerini araştırabilir. Putt, atmak anlamına gelen bir İskoç kelimesidir, put ise eski İngilizcede kullanılan bir kelimedir.

But ve Butt kelimelerinin kökenini araştırabilirsiniz!

Tek heceli harflerde sesli harfin okunuşunu korumak içini ünsüz iki kere kullanılır. Şöyle ki:

Put – putting; tap – tapping; shop – shopping; big – biggest; fat – fattest

Bu kural aynı zamanda sesli harften sonra sessiz harfle sona eren daha uzun ve vurgusu son hecesinde olan kelimeler için de geçerlidir:

occur – occurring; begin – beginning; refer – referral.

Benefit kelimesi sesli-sessiz harf kuralına uyarken vurgusu ilk hecede bulunduğudan bu kuralın gereği olan son harfin iki kere yazılması burada uygulanmaz.

İngilizce kelime pratiği yapmak için her gün yeni kalıp ifadeler seçebilir ve günlük aktivitelerinizi yerine getirirken okunuşunu sesli veya içinizden tekrar edebilirsiniz.

Argo ifadeler, deyimler ve günlük konuşmada geçen kalıplaşmış söylemler bu egzersiz için oldukça uygundur.

İngilizce kelime telaffuz edebilmek için yeni ifadeler öğrenmelisiniz
Argo sözlüğü edinerek mecazi anlam içeren birçok ifade öğrenebilirsiniz! |Kaynak: Pixabay

İlginçtir ki, devamlı duyduğumuz ve zaman zaman kullandığımız bazı kelimeleri yazmamız istendiğinde doğru bir şekilde yazmakta zorlanırız.

Kelimeler genelde başka kelimelerden oluşturulur; ya iki veya daha fazla kelime bir araya getirilmiş veya Latince gibi başka bir dilden türemiştir. Bunun gibi, bir kelimenin gerçek kökenini, yazılışını ve nasıl kelime haline geldiğini bilmek harf dizilimine yepyeni bir bakış açısı kazandırır.

Hiç herhangi bir kelimeyi kendi kendinize birçok kez tekrar edip size bir anda çok garip geldiği oldu mu?

Bir kelimenin yapısını tanımak daha iyi telaffuz etmenizi de sağlar.

İngilizce Konuşmaya Yardımcı Argo Sözlüğü

Bugünlerde İngilizce öğrenmek isteyenler için sınırsız online kaynağa ulaşmak oldukça kolay. 

Okulunuzdaki İngilizce dersinde sokak ağzı olarak da adlandırılan günlük argo ifadelerle pek fazla karşılaşmayabilirsiniz. Deyimlerse gramer egzersizinden çok kültürel yapılar olarak görülür ve yine aynı şekilde derslerde işlenmeyebilir. İngilizce ders bu şekilde farklılıklar gösterebilir.

Blinding, smashing, ripping... gibi aslında olumsuz bir anlam taşıyan kelime köküne sahip kelimeler olağanüstü, mükemmel, harika anlamlarında argo olarak kullanılıyor.

Son zamanlarda popüler olan argo ifadeleri kelime dağarcığınıza eklemek için İngilizce argo kalıplar ve terminoloji ile ilgili yazımıza mutlaka göz atın!

Urban Dictionary Amerikan İngilizcesindeki argo ifadelere odaklanırken Peevish İngiliz İngilizcesinde kullanılan argoyu ele alıyor.

Green's Dictionary of Slang, İngiliz dilinin yüzyıllar boyunca nasıl ve niçin anlamsız kelime ve ifadeleri içerecek şekilde gelişim gösterdiğine tarihsel bir bakış açısı getiriyor.

Genel olarak online sözlük kullanmanın en harika yanı bu sitelerin düzenli bir şekilde, her yeni üretilen veya türetilen kelimeye yer vermek için devamlı olarak güncellenmesidir.

Modern Konuşma İngilizcesinde Argo Sıkıntısı

Yaşadığınız yerin aksanıyla argo ifadeleri kullanmak hem eğlencelidir hem de topluma uyum sağlamak için iyi bir yoldur fakat bu da yine akıllara bir soru getiriyor: hangi argoyu edinmeliyiz?

Yerel TV programlarının genellikle kendine özgü argo cümleleri ve kalıp ifadeleri olduğunu fark etmiş olabilirsiniz. Bunun yanı sıra ulusal çapta üretilen ve dünyanın her yanında izleyicisi olan Dr.Who gibi yapımlar daha nötr ifadelere yer verir.

B.A. Pythian'ın A Concise Dictionary of English Slang adlı argo sözlüğü başlangıç için iyi bir seçim olacaktır.

Dilerseniz kendi argo sözlüğünüzü bile oluşturabilirsiniz. Film izlerken, kitap okurken veya sosyal medyada gezinirken karşınıza çıkan, daha önce hiç duymadığınız sözcükleri bir kenara yazın ve daha sonra seçtiğiniz sözlükten anlamlarına bakın.

Bulduğunuz kelimeleri argo formunda nasıl kullanacağınızı öğrendikten sonra, en kısa zamanda olabildiğince sık kullanmaya başlayın.

İngilizce Aksanınızı Nasıl Geliştirirsiniz

İngilizce öğrenmeye yeni başlayacaklar için 'hangi İngilizce aksanında ustalaşmak istersiniz' sorusu açıkçası pek bir şey ifade etmeyebilir.

İngilizce konuşma tarzı ve ritmi bölgelere göre oldukça büyük farklılık gösterir.

Örneğin bir Amerikalı Avustralya'da konuştuğu zaman yabancı olduğu direk anlaşılır.

Britanya'nın içinde dahi yerel lehçeler farklı aksanların oluşmasına neden olmuştur.

Bir İskoç Londra'ya geldiği zaman şivesini yumuşatmaya çalışmak zorunda kalacağı gibi bir Londra'lı İskoçya'ya gittiğinde de anlaşılmak için benzer bir çaba göstermek zorunda kalabilir.

Amerikan İngilizcesi ve Amerikan aksanı, filmlerin, müziklerin ve diğer araçların küresel anlamda çoğalmasıyla birlikte adeta ilgi odağı haline geldi. İngiliz İngilizcesi ise birçok yerel aksanıyla birlikte egzotik, yabancı ve hatta anlaşılmaz konumuna yerleştirildi.

Eğer IELTS veya TOEFL'a girerek İngiltere'de okumak istiyorsanız İngiliz aksanlarını ayrıntısıyla incelemenizi tavsiye ederiz.

Lisans eğitiminiz için Avustralya'yı tercih ederseniz, Felicity Cox'un yazmış olduğu Australian English Pronunciation and Transcription kitabını incelemenizde yarar var.

Amerika'da çalışmak veya okumak istiyorsanız eğer, Arthur Bronstein'ın e The Pronunciation of American English eserinemutlaka göz atmalısınız.

Yine de belli bir aksana ait tüm ima ve yan anlamlara kendinizi çok kaptırmayın.

Sevin veya sevmeyin İngilizce aksanlarının her biri bu global dili bugünkü konumuna eriştiren koca bir yapbozun parçaları gibidir.

Şarkıcı Cheryl Cole ağır Geordie aksanının kariyerinde zaman zaman sıkıntılara yol açtığını çünkü aynı dili konuşan İngilizler için bile anlaması oldukça güç olduğunu fakat bir kısım insanın da bu aksanını sevimli ve ayırt edici bulduğunu ifade etmiştir. Bir süperstarın çıkıp da kraliçe gibi İngilizce konuştuğunu düşünebiliyor musunuz? Epey tuhaf olurdu herhalde!

Liverpool'da konuşulan aksan ve İskoçya taraflarında konuşulan aksana sahip kişiler ağzın arka kısmı ve boğaz yardımıyla Londra aksanından çok daha fazla ses kullanırlar. Bu nedenle, bu aksanların daha dolgun ve süslü İngilizce konuşma örnekleri oluşturduğunu söyleyebiliriz.

İngilizce konuşma, yazma ve dinleme becerilerinizi etkili bir şekilde geliştirmek istiyorsanız izlemeniz gereken birkaç adım var:

  • Çalışmalarınızı Standart İngilizceye odaklayın
  • Kelimeleri doğru yazabilmek için kuralları takip edin
  • Okumak veya yaşamak istediğiniz bölgeye ait aksanı ve kelimelerin fonetiğini öğrenin
  • Sözlüklerden yardım alarak argo ifadeleri öğrenin
  • Günlük konuşma pratiği yaparak dilinize akıcılık kazandırın

Bu adımları izleyin ve İngilizceye dair becerilerinizin ne denli hızlı gelişeceğine tanık olun!

İngilizce Konuşmaya Yardımcı Siteler

Günümüzün gelişmiş teknoloji imkanlarıyla birlikte konuşma ve dinleme becerilerini geliştirmek artık çok daha kolay.

İnternette birçok site kendi kendine İngilizce öğrenmek isteyenlere yardımcı olacak, çeşitli tavsiyeler, yazılı ve videolu dersler sunuyor. Dil öğrenmek için sunulan bunca imkan sayesinde evinizin konforunda ve rahatlığında, herhangi bir ekipmana ihtiyaç duymadan dil öğrenmeye başlayabilirsiniz. Sadece siz, muhteşem beyniniz ve muhtemelen oldukça kuvvetli bir motivasyonla birlikte çalışma isteği ikinci dil öğrenmek için ihtiyacınız olan yenge şeylerden birkaçı!

British Council dil öğretimi alanında uzmandır ve birçok farklı araç ile kaynak yardımıyla İngilizce öğrenme sürecini kolaylaştırmayı amaçlar. LearnEnglish bölümünde İngilizce seviyenizi test edebilir, öğrencilere yönelik ücretsiz materyal ve egzersizlerden yararlanabilirsiniz. Aynı zamanda dilbilgisi veya kelime bilgisi gibi odaklanmak istediğiniz diğer konulardaki içerikleri arama fırsatı da sunar.

Yukarda bahsettiğimiz gibi websitelerinden yardım alarak öğrenme hedeflerinize doğru giden yolda herhangi bir ödev teslim tarihi veya maddi yükümlülük olmadan kendi eğitiminizi kendiniz yönlendirebilirsiniz.

İngilizce Konuşma Pratiği için Uygulamalar

Telefon uygulamalarının kullanım kolaylığı ve çeşitliliği nedeniyle günden güne popülaritesi artıyor.

Oldukça yoğun ve hareketli geçen günlerimizde günlük işlerimizin ve aktivitelerimizin dahi en kolay ve uygun yoldan hallolmasını istiyoruz. İşte eğitim vermeyi amaçlayan siteler ve uygulamalar da bu düşünceyi temel alarak hareket halindeyken akıllı telefonlardan veya tabletten rahatça kullanılabilecek aralar geliştirdi.

Aynı amaca yönelik işte, okulda, evde veya yolda kişisel cihazlarını kullananların ihtiyaçlarını karşılayacak dil öğrenim uygulamaları zamanla ortaya çıktı. DuoLingo gibi uygulamaları kullanarak, en az çabayla yeni bir dil öğrenmeyi başarabilirsiniz. Bu tür uygulamalarla oyunlar oynayarak eğlenirken siz hiç farkına varmadan birçok şey öğrenmiş olursunuz!

Bu uygulamada, seviyeler çeşitli konulara ayrılmıştır ve aldığınız küçük derslerden öğrendiklerinize göre bir sonraki seviyeye ilerleme hakkı kazanırsınız.

Dil öğrenmek için mobil uygulamalardan yararlanmanın en güzel yanı derslerinizin her daim sizinle birlikte olmasıdır. Maillerinizi kontrol ettiğiniz veya sosyal medya hesaplarınıza hızlıca göz attığınız gibi dil uygulamanıza da birkaç dakika ayırarak son öğrendiğiniz dersi tekrar edebilirsiniz.

Ayrıca çoğu dil öğrenme uygulaması kayıt olurken e-mail adresinizi aldığı için sizi zaman zaman gaza getirmek ve çalışmaya yönlendirmek için hatırlatma mailleri gönderir.

Bu uygulamaların yanı sıra mutlaka telefonunuza online bir sözlük de indirmelisiniz. Yüzlerce seçenek arasından kaliteli, kullanımı kolay ve içeriği zengin olan İngilizce-Türkçe, Türkçe-İngilizce sözlüklerden bazıları şunlardır: Tureng, Zargan, Seslisözlük, Cambridge Dictionary.

Bu yazıyı beğendiniz mi? Puanlayın!

4,00 (3 puanlama)
Loading...

Şule

Selam ben Şule! Seyahat etmeyi, keşfetmeyi ve yeni insanlar tanımayı seven, dillerin yapı ve kurallarına büyük ilgi duyan biriyim.